Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнин освободен от затвора в Китай след 15 години

Main Pic
Публикувана: 20.03.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 530
Коментари: 0
Уйгурският християнин, Алимуджианг Йимити, от Кашгар в северозападната китайска провинция Синдзян е освободен от затвора, след като излежава 15-годишна присъда.
 
Според базираната в Тексас Асоциация за помощ на Китай (China Aid), пасторът на уйгурската домашна църква е у дома със семейството си, но други подробности остават непотвърдени.
 
Алимуджианг Йимити, известен още като Алим, се обръща от исляма към християнството през 1995 г. Той е задържан през 2008 г. и е обвинен в подбуждане към сепаратизъм и издаване на държавни тайни.
 
ChinaAid съобщава, че обвиненията са последвали разговор на Йимити с американски колега относно интервю, което е имал с местните власти относно неговите проповеднически дейности.
 
„Работата му в Синцзян го превръща в мишена“, докладва ChinaAid, „когато китайското правителство започва да проучва внимателно уйгурите в района“.
 
През 2007 г. властите първоначално обвиняват Алим, че използва бизнеса си, за да „прокарва“ християнската идеология в Кашгар. Два пъти преди окончателната му присъда през август 2009 г. ChinaAid казва, че съдът в Кашгар тайно е съдил Алим.
 
„След първия процес те решиха, че няма достатъчно доказателства, за да го осъдят“, посочва ChinaAid. „Прокуратурата реши да оттегли обвинението му за сепаратизъм и го съди втори път година по-късно“. На семейството на Алим беше забранено да присъства на двата тайни процеса.
 
Престъпленията на Китай срещу човечеството в Синцзян, известен още като Източен Туркистан, са широко разпространени въз основа на свидетелства на оцелели и полицейски охранители.
 
Приблизително 1-2 милиона уйгури, казахи и други тюркоговорящи етнически малцинства се държат в лагери.
 
Според свидетелски показания в Уйгурския трибунал през 2021 г., председателстван от бившия прокурор на ООН за военни престъпления, сър Джефри Найс Кей Си, затворниците са били насилствено стерилизирани, измъчвани и „превъзпитавани“.
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg