Понеделник, 29.05.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мисионер, държан в плен 6 години, е освободен

Main Pic
Публикувана: 27.03.2023
Автор: Н. Алкинор
Прочетена: 691
Коментари: 0
Калифорнийски мисионер и френски журналист, отвлечени в Нигер от ислямска терористична група, са били освободени.
 
Джефри Удке от Маккинливил, който беше отвлечен през октомври 2016 г., е бил освободен този месец, съобщи неговата църква, Arcata First Baptist Church, в публикация във ФБ. Удке служи като хуманитарен работник в християнската организация "Младежи с мисия".
 
„Молете се за Джеф, който трябва да се адаптира към свободата и многото предизвикателства, които стоят пред него. Толкова сме благодарни за Божията вярност“, се казва в публикацията на църквата във ФБ.
 
Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан написа в Туитър, че е „доволен“ да чуе за освобождаването на Удке и френския репортер Оливие Дюбоа.
 
„С облекчение прочетох за освобождаването на американския заложник Джеф Удке след повече от 6 години, прекарани в плен. САЩ благодарят на Нигер за помощта да го върнат у дома при всички, на които липсва и го обичат“, написа Съливан. „Благодаря на много хора в нашето правителство, които работиха неуморно, за да осигурят неговата свобода.
 
Дюбоа е отвлечен от същата група през април 2021 г.
 
Подробности за причините, довели до освобождаването на двамата мъже, остават неизвестни. Един правителствен служител обаче казва пред репортери, че не е платен откуп и че освобождаването е резултат от години на застъпничество, съобщава USA Today.
 
Удке е отвлечен, когато въоръжени екстремисти нахлуват в дома му в Абалак, убиват пазачите му и го отвеждат против волята му. Удке пътува до Нигер многократно в продължение на около три десетилетия. Работата му в западноафриканската държава включва изграждането на кладенци и училища в региона.
 
Удке е работил като инструктор в училището Redwood Coast School of Missions, което се спонсорира от Първа баптистка църква в Арката.
 
Джеф Удке е представител на Първата баптистка църква в Арката, където като студент в Humboldt State University посвещава живота си на Христос“, се казва в публикация на църквата на уебсайта на училището по това време.
 
„Посвещението на Джеф да предоставя хуманитарна помощ на тези, които са сред най-бедните в света, съчетана с желанието му да види Божието царство да се шири в един предимно мюсюлмански свят, изиграва голяма роля в живота и служението на AFBC.“
 
USA Today съобщи, че въпреки че се смяташе, че Удке е бил отвлечен от западноафрикански филиал на Ислямска държава, предполага се, че той може да е бил заложник на JNIM, западноафрикански филиал на Ал Кайда.
 
Източник: Christian Post
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg