Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Риск от гражданска война в Израел

Main Pic
Публикувана: 27.03.2023
Автор: ЕВ
Прочетена: 561
Коментари: 0
Решението на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да отложи реформите на съдебната система на неговото правителство e необходимо, за да се избегне "преливането на протестите в гражданска война". Така смята коментаторът по въпросите на Близкия изток Хари Хагопян.
 
В интервю за Premier Christian Radio, д-р Хагопян, който е международен адвокат, описа масовите протести, в които участват стотици хиляди израелци, като „много опасен момент“.
 
„В израелската преса те се възприемат като либерални евреи“, добавя той. „Ако десните избиратели, които подкрепят Нетаняху, неговото правителство и тази реформа, също излязат на улицата, това ще бъде много, много опасно, защото може да доведе до сблъсък“.
 
След множество протести и стачки в Израел, предложенията са отложени до следващия месец. Но за понеделник са планирани контрапротести на десни поддръжници на коалицията.
 
Плановете на правителството щяха да дадат на управляващата коалиция на г-н Нетаняху последната дума за всички съдебни назначения.
 
Коалицията иска и закони, които да дадат на Кнесета правомощия да отменя решения на Върховния съд и да ограничават съдебния контрол на законите. Противниците казват, че реформите ще подкопаят демокрацията в страната.
 
Д-р Хагопян коментира:
 
„Израел няма конституция. Израел няма две камари в парламента. И ако сега Кнесетът ще може да реши кой да бъде назначен за съдии във Върховния съд, ако Израел може да реши, че няма да се съобразява или да се вслушва в решенията на Върховния съд, тогава имаме сериозен проблем.”
 
Хари Хагопян призова християните навсякъде да се молят за мир:
 
„Молете се това, което се случва днес, да не излезе извън контрол, защото това е непосредственият проблем, пред който са изправени всички в Израел.“
 
„Ерусалим е мозайка от различни монотеистични религии. Има християни, има мюсюлмани и има евреи”, продължи той.
 
„Предвид тези конфронтации, молитвата ни трябва да бъде „Боже, дай на хората мъдрост, така че да осъзнаят, че краткосрочните лични интереси не са толкова важни, колкото дългосрочните национални интереси“.
 
„Молитвата за мира на Ерусалим е точно това, което Исус иска, защото и Той плака за Ерусалим.“
 
Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg