Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Значението на състраданието

Main Pic
Публикувана: 29.03.2023
Автор: Пенка Симеонова
Прочетена: 410
Коментари: 0
Християнинът е личност, чието поведение и сърце отразяват Исус Христос. Какво означава да се държиш като Исус Христос? Нашето поведение отразява и прилича на Христос. Да бъдеш милостив и състрадателен към другите означава да се държиш като Христос. Да прощаваме, да обичаме и да се молим за нашите врагове е подобно на Христос. Да посрещаш и служиш на „най-малките“ сред нас, означава да бъдеш като Исус.
 
Грижата за болните, нуждаещите се, непривилегированите, овдовелите, сираците, бедните, малтретираните и уязвимите – тези, които са последни – отразява Човешкия Син. Стремежът към справедливост прилича на Исус. Когато полагаме вярата си и доверието в Христос, когато посвещаваме живота си на служене на Него и на другите, както Той ни служи, нашето поведение и начин на мислене отразяват обитаването на Светия Дух в сърцата ни. Христос е с нас и в нас. Ние сме нови творения!
 
Старият ни начин на мислене си отиде. Нашата мотивация, желание и цел са заменени с наслада в Божиите неща. Радостите и удоволствията в живота ни се увеличават чрез връзката ни с Христос. И нашите егоистични и светски стремежи се заменят с желание да почитаме Бог. Животът в Христос не е живот на „не мога да правя това, което ми харесва“. Това не е живот на загуба. Вместо това, това е живот на изобилие, където това, което харесвах и желаех, бледнее в сравнение с това, което сърцето ми сега желае.
 
Християните виждат, чувстват и преживяват света по различен начин. Много по-велик, по-дълбок и смислен начин. Един от новите начини, по които виждаме света, е през призмата на „другите първо“. Например, християните са призовани да обичат сираците и вдовиците и да се грижат за онези, които са по-малко щастливи. Божията загриженост за уязвимите е очевидна в Неговата заповед да ги защитаваме. Християнското сърце, което живее според християнските ценности, води до осезаема грижа и състрадание към другите. Характеризира се с активна любов към другите. Това е значението на състраданието.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg