Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Защо да четем?

Main Pic
Публикувана: 31.03.2023
Автор: Веселка Кюкова
Прочетена: 648
Коментари: 0
В днешно време и малки,  и големи трудно отварят книга и я изчитат докрай. Някои го правят от „прекалено бурен живот“. С една дума, от преживявания и впечатления не им остава време да надникнат в друг свят, освен този около тях. Други са работохолици – тяхната работа изчерпва всичкото им „будно“ време. Те нямат време дори да намерят партньор, да имат деца… .И все пак това не е истинската причина. Истинската причина е в навика да търсиш книгата като съветник, приятел и като докосване до паралелен свят, в който кипят и твоите емоции, и въображението рисува картини, каквито никакъв сценограф не може да сътвори. Защото книгата е, която говори на сърцето ни и разгръща въображението. Активизира  и  актуализира мозъчния ни "софтуер".
 
Ако любовта към книгата не е изградена до 7 години, трудно ще се изгради по-късно. И тъй като малка част от децата четат свободно до тази възраст, основната задача е на родителя – така да внесе книгата като обект на взаимодействие, че детето да я почувства като потребност. Е, много по-лесно е да му тикнеш таблета в ръцете и – до там. Но това развива зрителният дял в мозъка, а дяловете, заети с овладяването на словото, на написаната реч? Ето защо и уроците са трудни за четене и осмисляне в начална ученическа възраст и по-нататък.
 
Познавам много родители, които буквално зариват децата си с играчки, но не им купуват никакви книжки. "Да не ги мачкат" като ги разглеждат. Не само илюстрацията прави книгата такава, а преди всичко съдържанието. И когато мама и татко четат с интерес и с „жива“ интонация, това събужда любопитството на детето и желанието, то самото да надникне зад буквите.
 
А сега да поговорим и за Библията. Първо – Библията само книга ли е? Помислете си за времето, когато още не сте били вярващи и въпреки това ви е изпълвало едно непонятно чувство на трепет, на страх от неизвестното, преди да отворите страниците ѝ. Защото подсъзнанието ви говори, че това е необикновена книга. Всъщност това е малка библиотечка, в която са събрани 66 книги, но докато ги четете оставате с впечатлението че са продиктувани от един и същ човек. Е, не съвсем. Продиктувани са на различни хора, но от един Бог чрез Светия Му Дух. 
 
Бог е творец на този свят, който е построен от Него и организиран чрез закони, които управляват природата на земята и събитията, които се случват в космоса. Бог като съвестен Творец ни е дал нужните указания, за да знаем, как да управляваме творението, защото Той даде на човека да бъде управител над всичко създадено. 
Можете ли да включите и най-прост уред в електрическата мрежа и да боравите с него, ако не познавате мерките за безопасност и функциите, които има всяка една част?
 
В Библията имаме три вида указания. Първите са: как да се отнасяме с материала, който ни е даден – живи същества и природа, как най-добре да ги стопанисваме. Вторите – ние сме част от това творение, значи трябва да опознаем себе си – ние сме творение, но сме и синове и дъщери на Твореца, творци като Него, така че трябва да се научим да ценим себе си и другите, да си сътрудничим и да се отнасяме един към друг като екип в земната лаборатория.  Но най-важните указания са затова, как да се допитваме до Производителя и да имаме контакт с Него, как да Го викаме на помощ, когато нещо в творението се нуждае от ремонт и нашите сили и възможности са недостатъчни за това.
 
Питайте всеки специалист, в която и да е област – дали познава в подробности инструкциите за своята работа. Повечето знаят всеки ред наизуст, затова имат добита сръчност и добри успехи. Тогава – как ще бъдем християни, ако не знаем нищо за Христос, нито за плана на Бога, ако не четем Библията. И нямаме понятие изобщо, какно е Бог, какво е Христос и какво ни прави християни. И за тези, които предполагат, че е скучна книга: Библията ще кажа само, че тя не просто разказва истории за отминали времена, не само предсказва бъдещето, но ни говори и за проблемите днес. Тя има много важни исторически факти, а и поезия, пословици и поговорки, текстове на песни.
 
Истинската Библия е сериозно четиво и затова за децата има адаптирани издания, в които библейските истории са разказани като кратки приказки.
 
Истинският християнин има потребност да чете Библията – тя е живата реч на Бога и Неговия Син, така той виртуално разговаря с тях. Думите на Исус Христос звучат със същата сила и  актуалност и днес, защото нравствените закони са непреходни. Самият Бог – също. Той е точно такъв, какъвто е бил преди да създаде земята и небето и ще бъде такъв до последния ден докато те съществуват. И след това…
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg