Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Датчаните ходят на църква главно за погребение

Main Pic
Публикувана: 06.04.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1256
Коментари: 0
Датчаните, които отиват на църква, често го правят във връзка с погребение на близък или роднина. Това показва проучване на Kristeligt Dagblad.
 
Кръщенията или сватбите са основните причини за посещение на църковна служба в Дания. Датчаните ходят на църква главно когато има погребение. Това съобщава Kristeligt Dagblad. От участвалите в проучването 34 процента са посочили, че последното им посещение на църква е било свързано с погребение. Около 16 на сто са дошли за кръщене, 12 на сто са участвали в първо причастие, а 8 на сто са посетили църква за сватба или неделно богослужение.
 
Други изследвания потвърждават това проучване. Астрид Крабе, социолог в университета в Копенхаген, изследва връзката между датчаните и църквата. „От проучвания знаем, че датчаните смятат, че погребенията са една от най-важните функции на датската църква“, казва тя пред Kristeligt Dagblad.
 
Въпреки мнението, че датчаните често не виждат необходимостта да ходят на църква, те вярват във важността на църквата, когато става дума за погребения. „Ние го наричаме също колективно членство, което се основава на релационния аспект на църквите.“
 
В същото време погребенията са и една от „най-личните и решаващи срещи между църквата и обществото, казва енорийският свещеник и автор Пиа Солтофт пред Kristeligt Dagblad.
 
Разговорът преди погребението и проповедта по време на погребението са насочени към „хора, които скърбят за загубата на близък човек“ и те трябва да съдържат послание за надежда в момент на безнадеждност. „Тогава свещеникът има възможност да бъде директен в своята проповед“, казва тя.
 
Тя смята, че утехата от погребалните проповеди трябва да се основава на основното християнско послание. „Това е посланието за възкресението от мъртвите и задгробния живот. Повечето хора всъщност имат фундаментална вяра, че ще  срещнат близките си отново."
 
CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg