Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Кабинетът на Нидерландия одобри евтаназията при тежко болни деца

Main Pic
Публикувана: 18.04.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 899
Коментари: 0
Холандската коалиция е съгласна с необходимостта от регламент, който да прави възможна евтаназията на деца, които са тежко болни.
 
Според кабинета трябва да се разреши на лекарите да прекъсват живота на деца от 1 до 12 години. В същото време евтаназията трябва да се прилага само по изключение при деца в случаи на терминално заболяване. Това съобщава холандският всекидневник Nederlands Dagblad.
 
Кабинетът, който заседава в петък, очаква десет до петнадесет деца да бъдат евтаназирани годишно. Министърът на здравеопазването Ернст Кайперс се надява, че този брой може да бъде намален допълнително чрез намиране на нови лечения.
 
В момента холандското законодателство включва закон за евтаназията на деца до една година. Това съществуващо законодателство сега е разширено за деца до дванадесет години. След това се прилага обичайният закон за евтаназия.
 
Според Nederlands Dagblad детските лекари са поискали регламент за „деца, които страдат безнадеждно и непоносимо, за които палиативните грижи са недостатъчни и които се очаква да умрат в рамките на кратък период от време“. Кабинетът добави, че е предназначен само за малка група, за която евтаназията е последната възможност за прекратяване на страданието.
 
Ще има една комисия за преглед, която да прецени дали децата отговарят на условията за евтаназия. Състои се от четирима медицински експерти, един специалист по етика и съдебен експерт, който е и председател на комисията. Неговата задача е да прецени дали случаите на евтаназия на непълнолетни са били извършени внимателно. След това съветва прокурора, който трябва да разгледа всеки отделен случай на евтаназия на деца. Прокурорът обаче най-вероятно ще остави делото, ако комисията прецени, че е водено внимателно.
 
В новата наредба няма конкретни изисквания за евтаназия на малолетни и непълнолетни. Единствената насока е, че лекарите трябва да използват най-новите медицински открития, за да заключат, че евтаназията е единствената възможност за прекратяване на страданието на детето.
 
Кабинетът очаква евтаназията на деца да стане възможна още тази година. Това не е официална промяна в закона, а по-скоро министерска наредба, която може да се приложи по-лесно.
 
Християнските партии SGP и Християнският съюз са разочаровани от решението за легализиране на евтаназията на деца. Председателката Мирям Бикер на Християнския съюз казва пред Nederlands Dagblad, че е „тъжно, когато едно малко дете, на по-малко от шест години, умира, и още повече, когато страда от много болка през последните си дни“. Тя добавя, че е "илюзия, че правителството може да отнеме такова страдание. Лекарите могат, заедно с родителите, най-добре да определят кое е най-доброто в тези ситуации."
 
CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg