Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Православната църква на Украйна се сближава с църковната общност на Запад

Main Pic
Публикувана: 18.04.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 399
Коментари: 0
Православната църква на Украйна се сближава с християнската общност на Запад. Наскоро тя подаде молба за членство в Конференцията на европейските църкви (KEK). Бордът вече одобри това искане.
 
Православната църква (ПЦУ) е по-младата от двете православни църкви в страната. Другата, нейната майка църква, Украинската православна църква (УПЦ), на хартия все още е част от Московската патриаршия. Следователно, тя е под непрекъснато обвинение, че е използвана от руските нашественици за техните цели и влияние.
 
Православната църква на Украйна се дистанцира още повече от УПЦ, като подаде молба за членство в Конференцията на европейските църкви, съобщава Kristeligt Dagblad.
 
Междувременно бордът на Конференцията на европейските църкви вече одобри молбата на Православната църква. Това означава, че другите църкви-членки на КЕК сега имат шест месеца да покажат опозиция. Освен ако една четвърт от 114-те членове не се противопоставят на членството в ПЦУ в този период, Православната църква на Украйна може да се присъедини.
 
Датският генерален секретар от KEK, Йорген Сков Сьоренсен, казва, че не си спомня случай, в който настоящите членове да са блокирали членството на нов кандидат. Той обаче посочва, че членството в ПЦУ може да бъде чувствителна тема „Не всички православни църкви признават легитимността на независимата, автокефална църква и за тях приемането няма да бъде безспорно. Но бордът единодушно реши да одобри молбата. Това показва, че православните членове на борда също са били съгласни.”
 
Сков Сьоренсен вижда този ход като политически сигнал. По думите му ПЦУ иска да покаже, че принадлежи към Европа. „Това е същият политически сигнал, който правителството на Украйна изпраща с желанието си да се присъедини към ЕС“, казва той пред Kristeligt Dagblad. „Ориентацията на запад не е нова, но беше ускорена поради войната в Украйна.“
 
Църквата-майка на ПЦУ, Украинската православна църква, не е член на КЕК, нито участва в заявлението. Въпреки че направи всичко, за да покаже противопоставянето си на руската инвазия, все още е под съмнение, че е инструмент на окупаторите.
 
Според Kristeligt Dagblad ходът на ПЦУ може следователно да се разглежда и като дистанциране от своята майка църква, за да покаже, че тя очевидно не принадлежи към Руската патриаршия.
 
Photo: Rbrechko
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg