Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

В Нидерландия спорят за молитвата в държавните училища

Main Pic
Публикувана: 23.04.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 793
Коментари: 0
Мюсюлмански студенти искат да се молят, когато са в държавно училище. Въпреки това, не всички училища са склонни да удовлетворят това искане.
 
„Ние сме държавно училище, а не молитвен дом“, отговори холандският колеж Leidsche Rijn в град Утрехт на двадесет ислямски студенти, които поискаха специална молитвена стая в началото на тази година. Засега се водят разговори как искането да бъде удовлетворено, като дори се намесва общинският съвет. Това съобщава холандският всекидневник Reformatorisch Dagblad.
 
Някои политици смятат, че конституцията се пренебрегва, ако учениците нямат стая за молитви в училищата. Те твърдят, че правото на молитва е конституционно право, потъпкано от много държавни училища в града.
 
Двадесетте мюсюлмански студенти се позовават на ценности като приобщаване и разнообразие, когато искат стая за молитва. Те смятат, че основната причина да имат нужда от подобна стая, е, че другите ги тормозят по време на молитвите им по време на междучасията в училище. Стаята за молитва ще реши този проблем, мислят те.
 
Брам Донкърс, говорител на Leidsche Rijn College, не казва дали молитвена стая ще бъде отворена след спора. Вместо това той посочва, че училището анкетира ученици, родители и учители, за да „разбере какви са нуждите“.
 
Донкърс вярва, че учениците трябва да могат да изразяват своята идентичност и в държавните училища. В същото време той признава, че има и хора, които смятат, че религията трябва да стои извън държавните училища. „Някои родители казват: Ако се отвори молитвена стая, ще изтегля децата си от училище.
 
Училищата не са задължени по закон да отварят тиха молитвена стая за религиозни ученици, казва Рене ван Шонховен. Тя е професор по образователно право в Свободния университет в Амстердам. Ван Шонховен посочва, че държавните училища имат задължението да образоват учениците в различни светогледи, изтъквайки демократичното върховенство на закона. Но ако едно училище откаже да отвори молитвена стая за ученици, това не нарушава закона. Всяко училище е автономно в този смисъл, смята Ван Шунховен.
 
Държавните училища трябва да бъдат неутрални по отношение на религията, смята тя. Професорът по религия посочва, че държавните училища имат задължението да защитават своите ученици от религиозно индоктриниране. „На практика държавните училища може да не показват предпочитание към определена религия. Този аргумент е по-важен от свободата на религията“.
 
CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg