Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Извикай към Мен и ще ти отговоря“ - интервю с Мариана и Александър Мутафчиеви

Main Pic
Публикувана: 01.05.2023
Автор: Елена Димитрова
Прочетена: 1890
Коментари: 0
Скъпи читатели,
 
Днешната ни среща е с Александър Мутафчиев, музикант, който хвали Бога и баща на 3 деца. Алекдандър и съпругата му Мариана са насърчаващи и слънчеви Божии хора.
 
Сашо, какво е да сте родители на три деца в днешното трудно време? Колко са големи децата? Какви са вашите изпитани рецепти със съпругата ти за тяхното възпитание в християнските ценности?
 
 
Сашо:
Родители сме на 3 деца - на 3, 8 и 9 г. Да създадеш семейство и съответно да си родител е голямо благословение, но същевременно и голяма отговорност. Живеем в много трудно и динамично време, в което християнските ценности избледняват и нашата цел като семейство е да ги възпитаваме според библейските принципи, за да могат да имат една добра основа. Вярвам също, че трябва да бъдем добър пример в поведение, в говорене, и най-вече да им показваме любов.
 
Мариана: Децата ни Симон, Ава и Матеа са един прекрасен дар от Господ - обещан, чакан и поднесен наистина с много любов. Този подарък е необикновен - толкова многопластов и носещ в себе си елементи на постоянна изненада). Мисля, че всеки родител ще разбере какво имам предвид.
Бих искала да допълня моя съпруг, че времето е трудно, защото липсва любовта на хората към Бога. Целта ни е да говорим с децата си за Бога у дома, когато сме на път, когато си лягат, когато стават - да живеем с Бог и за Бог. Независимо, че имат привилегията да живеят в християнско семейство, винаги идва момент на личен избор и на една лична среща с Бога.
 
 
Вие сте от ЕПЦ " Ветил" - Ямбол с пастор Янчо Ганев. Знаем как Янчо обича да хвали Господа на китара... Във вашата църква имате служение, което  организира християнски концерти и събития, обикновено в центъра на града - най-вече за достигане на хора, които не познават Бога. Особено интересни са инициативите ви за 1 юни. Бихте ли разказали повече за това служение?
 
Сашо: Да, към църквата имаме служение, съставено от хора с разнообразни способности и таланти, което се занимава с организиране на различни мероприятия, събития, концерти около Рождество или Възкресение. Празниците са идеална възможност да кажем на хората за Спасителя - Исус Христос. Всяка година за 1 юни организираме празник за децата с различни занимания (театър, кино, работилнички, игри, танци). А младежите много често поемат самоинициатива в обновлението на обществени места, посещават старческия дом, по Рождество пеят в двора на болницата и много други дейности. Мисля си, че по този начин посяваме доброто семе в нашия град, и Господ е този, който може да направи посятото да расте.
 
Мариана: Част сме от една прекрасна църква - съвършено място за несъвършени хора. Обградени сме от уникални и изключително идейни хора, стараещи се да дадат най-доброто от себе си, за да издигнати прославят единствения и истинен Бог. Искаме да покажем на града ни, че църквата ни не е някакво затворено общество, поробващо хората. Има много грешно разбиране за нас, което се е вкоренило сред невярващите. Наистина, стараем се всяка година да направим нещо за града ни и да оставим някакво послание.
 
Примерно, тази година за 1 юни сме се спрели на темата "Ти си специален". Ще има театър, вдъхновен от детската книга "Шапка за Иван" на един много любим автор Макс Лукадо. С нея искаме да покажем на малки и големи, че Бог е наш Създател и ни е направил специални, неповторими и всеки има в себе си определен талант или таланти.  Миналата година темата беше "Повече от победител", имахме вълнуващо нощно кино с епизоди от Книга на Книгите.  За Рождество майките от църквата се организирахме и направихме нещо спонтанно и по-различно - украсяване на сладки. Дечицата поканиха свои невярващи приятелчета, с които да споделят този сладък момент. Докато децата творяха, майките имахме възможност да си поговорим, пиейки топъл чай и кафе, под звуците на хубава Рождествена музика. 
Надявам се да послужим за вдъхновение, на някой, който чете това интервю.
 
 
Сашо, ти по професия си музикант, завършил си пиано в Консерваторията. Хвалител си в църквата ви. А какво работиш?
 
Сашо: По принцип съм човек, стоящ зад кадър. А това интервю малко обръща ролите. Работя в БХТВ. Вярвам, че телевизията е силно средство за благовестие, достигащо до места, където е трудно да отидем чисто физически. Бог благославя хората с продукцията, която правим.
 
 
 Участваш с други музиканти от църквата в един норвежки хор. Всяка година там имате по един концерт... Как е за тази година, разшири ли се служението?
 
Сашо: От няколко години имаме възможността да свирим с един Госпъл хор в Норвегия. Там като цяло християнството, както и в цяла западна Европа отслабва и музиката е възможност за евангелизиране. Бих казал, че хората приемат добре. С всяка година интересът към концертите нараства. Откликват много норвежци, които искат да се включат и да пеят в хора. Ние, християните трябва да използваме талантите си по всякакъв начин, да използваме всяка една отворена врата да служим, да благовестваме, и да достигаме недостигнатите. Вярвам, че Бог ще разширява духовните предели на  България и Норвегия.
 
 Бихте ли споделили за читателите насърчаващи свидетелства от вашия живот?
 
Мариана: Бог е Бог на чудесата. Всеки един от нас е едно живо свидетелство за това. Аз имах репродуктивни проблеми. Докторите бяха казали, че единственото решение е инвитро. Бях малко ядосана на Бога. Питах се: Как може да съм Негово дете и да ми се случва това? Имах доста личен и откровен разговор с Него. И точно в тишината, Бог ми отговори с Исая 66:9: "Аз, който довеждам до раждане, няма ли да направя да роди? Аз, който правя да раждат, ще затворя ли утробата?" Стъпих с вяра на това Слово и очаквах чудото да се случи. И точно на Бъдни вечер, разбрахме, че очакваме първото си дете. Получихме не едно благословение, а три. Не е ли прекрасен Бог?!
 
Имате ли любима мисъл? С кой стих от Словото ще поздравите читателите ни?
 
 
Сашо и Мариана: Еремия 33:3: "Извикай към Мен и ще ти отговоря, и ще ти покажа велики и тайни неща, които не знаеш." 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg