Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Вегани пренаписват Битие

Main Pic
Публикувана: 09.05.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 564
Коментари: 0
Организацията за защита на животните (РЕТА) публикува изявление на 3 май, в което твърди, че иска да използва „Библията“ и в тази връзка използва популярния генератор на изкуствен интелект ChatGPT, за да „пренапише книгата Битие“.
 
PETA очевидно иска да придаде на текста от Стария завет „модерно звучене“, за да „изпрати послание за правата на животните, изпълнено с вегански мотиви“.
 
Какво точно означава това? Е, според PETA, това е усилие да се представи „история за сътворението без жестокост“ и в процеса да се хареса на поколението Z.
 
В тази връзка PETA променя конкретни имена и заглавия, дадени на Божието творение в текста - и това не е всичко.
 
„В книгата Битие 1 глава във версията на PETA за историята на сътворението“ животните се наричат „същества“, а не „зверове“ или „създания“ — а растителните влакна, като коноп и бамбук, се използват вместо животински кожи за дрехи. Според тях никой с чувство за мода или морал не би носил животински кожи през 21 век“, се казва в прессъобщение.
 
Част от историята на Авраам в Битие 22 също е трансформирана, като патриархът се сприятелява с агне, вместо да принася в жертва овен. Една глава преди това Авраам и Сара осиновяват куче на име Хърби, след което има коментар за важността на осиновяването на животни, а не на купуването от магазини за домашни любимци.
 
От PETA смятат, че Бог никога не би позволил жестокост към животните и по този начин тези творчески свободи са били отнети.
 
„Библията отдавна се използва за оправдаване на всички форми на потисничество, така че ние използвахме ChatGPT, за да изясним, че един любящ Бог никога не би одобрил експлоатацията или жестокостта към животни“, каза в изявление президентът на PETA Ингрид Нюкирк. „Отне на Бог само шест дни, за да създаде целия свят, но осъзнахме, че ще ни отнеме години, за да пренапишем цялата Библия, поради което започнахме само с първата книга Битие.“
 
Описание за „КНИГАТА: Версията на PETA за историята на сътворението“ – която организацията продава за $3,99 – описва усилието като „първата по рода си веганска интерпретация на книгата Битие, генерирана от изкуствен интелект“.
 
Важно е да се отбележи, че Библията е „вдъхновена от Бога“ и е „полезна за поука, за изобличение, за поправяне и за обучение в правда“ (2 Тимотей 3:16, ESV). Промяната на който и да е библейски текст, за да отговаря на политическа или социална цел, изглежда духовно проблематична.
 
Неслучайно Писанието умолява вярващите да не добавят или отнемат от Писанието.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg