Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Повечето холандци нямат доверие в църквите

Main Pic
Публикувана: 10.05.2023
Автор:
Прочетена: 406
Коментари: 0
Само около 30 процента от холандците казват, че имат доверие в църквите. Това показва ново проучване на статистическата агенция CBS.
 
Ниското ниво на доверие не е нещо ново, пише CVandaag. От години то е е около 30 процента. Спрямо 2021 г. малко повече хора са посочили доверие към църквата. През 2021 г. процентът е 29,2, а през 2022 г. - 29,6.
 
Това означава, че църквите трябва да си свършат домашната работа, пишат в коментар главните редактори на холандския всекидневник Reformatorisch Dagblad. Според авторите секуларизацията не е извинение за ниското доверие. Те твърдят, че е задължение на църквите да отварят вратите си по-често и по-широко, когато обществото няма познания за Бога и религиозните въпроси. 
 
„Не трябва да приветстваме света вътре, а да разнесем Евангелието навън. Защото християните трябва да бъдат светлината на света и солта на света, в съответствие с това, което учи Библията.
 
Докладът на CBS, публикуван във вторник, също показва, че холандското доверие в политиката е спаднало. Например, само около една четвърт от населението има доверие в долната камара.
 
В същото време хората са склонни да се доверяват на своите съседи като цяло. Този процент се увеличава през последните десет години от 58 на 66 на сто.
 
С най-голямо доверие се ползват здравеопазването, полицията и съдиите.
 
Източник: CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg