Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Европейският парламент ратифицира Истанбулската конвенция въпреки критиките

Main Pic
Публикувана: 11.05.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1019
Коментари: 0
Европейският парламент ратифицира присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция. По този начин части от това споразумение ще обхванат консервативните държави-членки, които досега са отказвали да подпишат спорната конвенция.
 
ЕС е подписал, но все още не е официално ратифицирал договора, поради което не е официална част от Конвенцията. Консервативните държави-членки като Унгария и Словакия никога не са предприели тази втора стъпка сами, нито желаят ЕС да го направи. Те твърдят, че Конвенцията насърчава защитниците на равенството на транссексуалните и ЛГБТ хората. Въпреки че привържениците на тази конвенция, която беше отворена за подписване през 2011 г., я виждат като стъпка напред в защитата на правата на жените, противниците гледат на конвенцията като на прикритие за налагане на противоречиви политики за равенство между половете. Поради това няколко европейски държави, включително Унгария, Чехия и България, не са подписали Конвенцията. Междувременно Полша заплашва да се оттегли, докато Турция се оттегли през 2021 г.
 
Все пак Европейският съюз ратифицира този правно обвързващ международен механизъм за превенция на насилието над жени и домашното насилие шест години след подписването на Истанбулската конвенция. Поради противоположното мнение в държавите-членки, ЕС не беше склонен да ратифицира Конвенцията досега. Правителствата на повечето държави-членки също се очаква да се споразумеят за Конвенцията, което е достатъчно, за да бъдат официално част от Конвенцията.
 
Тази ратификация не налага прилагането на цялата Истанбулска конвенция в шестте държави-членки на ЕС, които не са я пожелали. Прилага се само за области, в които ЕС има юрисдикция, като например някои споразумения за убежище и съдебно сътрудничество.
 
CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg