Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

3 години затвор за висш духовник в Украйна

Main Pic
Публикувана: 16.05.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 506
Коментари: 0
За първи път след обявяване на украинската независимост през 1991 г. съд осъди висш църковен лидер на Украинската православна църква (УПЦ, Московска патриаршия) за проруска пропаганда.
 
Три години затвор. Такава e присъдата на окръжния съд в Кропивницки за митрополит Йосаф (Петро Хубен) от украинската Кировоградска епархия и неговия секретар Роман Кондратюк. Медията „Новият глас на Украйна“ съобщи това в края на миналата седмица. И свещеникът, и секретарят публично одобряват руската инвазия в Украйна.
 
Според съдията митрополитът и секретарят подклаждат религиозна омраза. Разпространяват и руски пропагандни материали. Енориашите получават материали с проруска пропаганда, отпечатани в руски печатници. Проруски материали са открити и при обиски в помещенията на епархията.
 
Освен това съдията е заявил, че Йосаф е в постоянен контакт с Московския патриарх Кирил от Руската православна църква и оправдава руското насилие. Това е пряка заплаха за националната сигурност в настоящата ситуация.
 
Кировоградската митрополия се намира в центъра на Украйна, южно от Киев. И двамата подсъдими се признават за виновни и оказват съдействие на разследването.
 
Митрополит Йосаф беше обвинен през декември 2022 г. Според службата за сигурност СБУ той е бил член на най-близкото обкръжение на Московския патриарх Кирил. Той подкрепи пълномащабната война на Русия срещу Украйна и координира разпространението на прокремълски възгледи в Кировоградска област. Той получи писмени инструкции направо от Москва.
 
CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg