Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Убийствата на християни - ежедневие в Нигерия

Main Pic
Публикувана: 16.05.2023
Автор: Х. Престън
Прочетена: 1168
Коментари: 0
Измина една година, откакто студентка-християнка беше убита с камъни и подпалена от свои състуденти в Нигерия, след като изрази благодарност на Исус Христос в съобщение в WhatsApp, и до момента никой не е обвинен в нейното убийство.
 
Дебора Самуел е нападната и убита за предполагаемо „богохулство“ от мюсюлмански студенти в нейния университет в северозападния щат Сокото през май 2022 г.
 
Тя публикува гласово съобщение в групов чат на WhatsApp за студенти от колежа по образование Chehu Shagari в Сокото, след което получава редица смъртни заплахи. След това тълпа я убива с камъни и подпалва тялото ѝ, преди да може да бъде отведена на безопасно място.
 
Каролайн Дъфийлд от OpenDoors е сътрудник за Нигерия и е била в страната по време на събитието. Тя казва: „Дебора пише в група в Whatsapp, където я питат как се е справила толкова добре с изпитите си. И тя благодари на Исус. И по-късно тя споменава хората, които публикуват молитви в WhatsApp. Така че всичко това предизвика раздразнение от нейните съученици.
 
„Настъпва паника в нейното общежитие. И след час има тълпа от съученици, млади мъже от колежа, крещяща тълпа. Първоначално нейни приятели се опитват да я настанят в безопасна стая и охраната се опитва да я защити, но тълпата става толкова голяма, че охраната е затруднена. Дебора е извлечена на територията на колежа и  понася много продължителна ужасяваща смърт. Гледала съм видеоклиповете. Ужасно е това, което ѝ се случва на обществено място, на място, където тя трябва да е в безопасност."
 
Една година по-късно полицията не е арестувала нито един заподозрян за нейното убийство, въпреки че се е случило на видно място и е било записано на мобилни телефони. Дъфийлд твърди, че могат да бъдат повдигнати обвинения срещу нейните извършители.
 
„Социалните медии по това време миналата година в Нигерия бяха изпълнени с видеоклипове. Лицата са много видими в тези видеоклипове в групата WhatsApp. Студентите изпратиха смъртни заплахи към нея и всички телефонни номера в тази група Whatsapp бяха регистрирани от NIN система в Нигерия.
 
„Властите без съмнение знаят точно с кого си имат работа.
 
Двама заподозрени бяха задържани малко след нападението. Те обаче бяха обвинени в "престъпен сговор и подбуждане към обществени безредици", а не в убийство и освободени без задържане.
 
Нигерийските власти бяха критикувани, че не потърсиха отговорност от никого за убийството на Дебора. Говорител на полицията в Абуджа, твърди, че някои от извършителите в момента са в затвора и са изправени пред съд. Въпреки това, не са представени имена или доказателства в подкрепа на това, оставяйки мнозина скептични.
 
Благотворителната организация, която следи за преследваните християни OpenDoors казва, че липсата на съдебно преследване „илюстрира безнаказаността, която е станала ендемична в Нигерия, особено когато жертвите са християни в северните части на страната“. Според изследването на благотворителната организация повече от 5000 християни са загинали за вярата си в Нигерия през 2022 г.
 
През последните 10 години Дъфийлд съобщава, че е имало скок на ислямисткото насилие в радикални ислямистки групи в Нигерия, докато „ситуацията със сигурността в страната драстично се е влошила“.
 
Фалшиви обвинения в богохулство са използвани за атакуване на християни в Северна Нигерия, където щатите са приели наказателни кодекси, базирани на строг ислямски „шериатски“ правен кодекс. Християните на север също са изправени пред заплахата от тормоз, дискриминация и отвличане заради своите вярвания.
 
Дъфийлд казва, че смъртта в ръцете на ислямистки групи "се превръща в ежедневие и ужасяваща реалност" в Нигерия. „Със сигурност има атмосфера на дълбок страх и желание на властите да си затворят очите в случай, когато някой е обвинен в богохулство.“
 
„Това е най-смъртоносното място за християните в света, като всеки ден около 14 християни умират заради вярата си“, добави тя.
 
Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg