Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Рекорден брой антисемитски прояви в Австрия

Main Pic
Публикувана: 17.05.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 893
Коментари: 0
През 2022 г. общият брой на антисемитските инциденти е по-малък от предходната година. Но що се отнася до физическите атаки, това e рекордна година.
 
Това става ясно от доклада за антисемитизма за 2022 г., който еврейската общност представи в понеделник.
 
Службата за докладване на прояви на антисемитизъм, управлявана от IKG (еврейската общност във Виена), регистрира 719 инцидента, една четвърт по-малко в сравнение с предходната година. Това е втората най-висока стойност от началото на документирането през 2008 г., подчерта президентът на IKG Оскар Дойч в понеделник, както беше съобщено от ORF.
 
Статистиката е „малка равносметка“ и прави видима само част от проявите на антисемитизма в Австрия, подчерта Дойч при представянето на доклада в понеделник. Става въпрос само за регистрирани случаи. Броят на неотчетените случаи е много по-голям.
 
Пандемията от ковид също оказа влияние. Мерките, свързани с корона вируса, бяха сравнени с действията срещу евреите в Третия райх. Това доведе до рекорден брой инциденти през 2021 г.
 
Като цяло атаките и заплахите за „мюсюлмански антисемитизъм“ представляват 9 процента от докладваните случаи. Повече от половината (55%) идват от политическия десен спектър, а 20% са от лявата сцена. „Всеки антисемитски инцидент е достатъчно показателен. И наистина не е толкова важно откъде идва“, каза президентът на IKG Deutsch.
 
Според Дойч броят на нападенията срещу еврейски деца и младежи, както и младата възраст на извършителите, са тревожни. Той се позовава на подобни наблюдения и в Германия, и във Великобритания.
 
Източник: CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg