Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Най-старата Библия в света продадена на търг

Main Pic
Публикувана: 18.05.2023
Автор: К. Валенсиа
Прочетена: 582
Коментари: 0
Най-старата почти пълна еврейска Библия в света беше купена за 38,1 милиона долара (30,6 милиона паунда) от Sotheby’s в Ню Йорк.
 
Предметът се превърна в най-ценния ръкопис, продаден на търг.
 
Купена от американския адвокат и бивш посланик Алфред Моузес за Музея на еврейския народ на ANU в Израел, книгата се смята, че е написана преди 1100 години.
Известна като Codex Sassoon, на Библията липсват само 12 листа и тя се състои от 24 книги, разделени на три части: Петокнижието (Тора), Пророците (Nevi’im) и Писанията (Ketuvim).
 
„Еврейската Библия е най-влиятелната в историята и представлява основата на западната цивилизация“, каза Моузес в изявление.
 
„Радвам се, че принадлежи на еврейския народ. Моята мисия беше, осъзнавайки историческото значение на Codex Sassoon, да го видя на място с глобален достъп до всички хора.“
 
Наддаването надхвърли закупуването от съоснователя на Майкрософт Бил Гейтс през 1994 г. на Codex Leicester, научния бележник на Леонардо да Винчи, за 30,8 милиона долара, но не достигна рекорда за исторически документ, продаден на търг, първо издание, печатно копие на Конституцията на САЩ, продаден за 43,2 милиона долара през 2021 г.
 
Швейцарският инвеститор Жаки Сафра беше последният собственик на Библията. Той го купи на търг в Лондон през 1989 г. за $2,5 милиона.
 
Източник: Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg