Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Бракът на мода в Норвегия

Main Pic
Публикувана: 18.05.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 514
Коментари: 0
Все повече двойки се женят в Норвегия. В същото време те изглежда остават заедно по-често.
 
През 2022 г. около 21 000 души са сключили брак. Това е увеличение от 4700 сватби в сравнение с 2021 г., съобщава Норвежката статистическа агенция. В същото време 17 000 съпрузи са се разделили. Последният брой не е бил толкова нисък от 80-те години. През 2021 г. са се развели още около 700 души.
 
В същото време трябва да се отбележи, че по-ниският процент на разводите се отнася само за хора под 50 години. По-възрастни съпрузи се развеждат също толкова често, колкото и миналата година, казва демографът Андерс Стьонсебьо.
 
Той обяснява тази тенденция с факта, че хората се женят на по-зряла възраст и раждат деца по-късно. „Знаем, че много хора запазват семейството си, докато децата не се изнесат от вкъщи. Тази фаза естествено идва в по-напреднала възраст.“
 
Демографът смята, че нарастването на браковете се дължи отчасти на пандемията от ковид, съобщава Dagen. „За мнозина сватбата е един от най-важните дни в живота им. Традицията е семейството и приятелите да се събират на парти, а това не беше възможно по време на пандемичните мерки“, казва Сьонстебьо. Затова той подозира, че хората може да са отложили сватбите си, докато не отпаднат ковид ограниченията.
 
Забележително е, че най-бързо нараства броят на браковете, сключени в църква. Общо 37 процента от хората, които се женят, са го направили в Църквата на Норвегия. „Броят е значително по-висок, отколкото през 2018 г. и 2019 г.“, казва лидерът на църковния съвет Кристин Гунлейксруд Раум в прессъобщение.
 
CNE News  
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg