Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Монашески орден за сестри със Синдром на Даун във Франция

Main Pic
Публикувана: 21.05.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 425
Коментари: 0
В центъра на Франция се помещава нов монашески орден, наречен Малки сестри, ученици на Агнето. Те са първата монашеска общност в света, която приветства в посветен живот хора със Синдром на Даун или тризомия 21.
 
Общността започва с приятелство през 80-те години на миналия век. Лина е в процес на духовно търсене и чувства призвание да работи с деца. Вероник е млада жена със синдром на Даун, която чувства призвание към посветен живот.
 
Днес Лина вече ръководи ордена Малките сестри Ученици на Агнето. Тя обяснява: „Посетих няколко общности, които приветстваха хора с увреждания, но видях, че не могат да намерят своето място в тези общности, защото не са подходящи за тях. Именно срещата с Вероник, момиче със синдром на Даун, ни даде идеята за ново начало. Казах си, че трябва да ѝ помогна да реализира призванието си.”
 
Вероник иска да отговори на призванието си да служи на Господа, но получава отказ от всички общности, към които се обръща. Каноничното право и монашеските правила не предвиждат допускането на хора с умствени увреждания до религиозен живот. На Лина и Вероник са нужни 14 години, за да бъдат признати уставите на тази специална общност със собствен оригинален стил. С подкрепата на трима архиепископи, които пледират за каузата в Рим и смятат своята общност за източник на живот и радост в района, те получават окончателно признание през 2011 г.
 
В момента в общността има 10 Little Sisters Disciples of the Lamb: осем от тях имат синдром на Даун. Те се събират на богослужения, занимават се с тъкане и грънчарство, а вече имат и градина с лечебни растения. Те изразяват своето призвание в обикновените неща от живота, в смирението на службата, следвайки духовността на „малкия път“, разкрит от Света Тереза от Лизийо.
 
„Изминаха 34 години, откакто чух призива на Исус“, казва сестра Вероник. „Родена съм с увреждане, наречено синдром на Даун, но съм щастлива. Обичам живота. Моля се на Бога и Исус ми помогна да израсна в любовта Му”.
 
Лина казва, че е открила голяма духовна сила в сестрите със синдрома на Даун. „Те познават Библията, живота на светците и имат страхотна памет“, казва тя. „Те са души на молитва, много близки до Исус.“ Лина вижда в тяхната простота пророчески знак за нашето време. „Душите им не са инвалиди! Напротив, те са по-близо до Господа, по-лесно общуват с Него. Възхищавам се на способността им да прощават и да насърчават. Те носят радост на обществото и любов на света.“
 
Източник: CNE News
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg