Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Публично четене на Божието слово в Бургас

Main Pic
Публикувана: 22.05.2023
Автор: Калина Касева
Прочетена: 1017
Коментари: 0
На 22 май за пети пореден път любими откъси от Книгата на книгите - Библията прозвучаха в Морската градина в град Бургас. Известните и любими на много християни пасажи бяха прочетени от бургаски общественици, културно-просветни дейци и духовници.
 
Инициативата е по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост. С прочитането на отделни части от Библията почитаме делото на светите братя Кирил и Методий, изразявайки нашата признателност за тяхното посвещение при превода и популяризирането на Свещеното Писание на на родния ни език.
 
Събитието, организирано от църква "Благовестие" с пастори Живко и Нели Тончеви, със съдействието на община Бургас, се проведе на откритата сцена „Охлюва“  в присъствието на десетки жители и гости на града.
 
„Днес почитаме делото на светите братя Кирил и Методий, които създават азбуката, за да преведат Свещените писания на разбираем за народа език. Поради Свещеното писание ние имаме скъпата вяра. Свещеното писание може да ни направи мъдри. Благословено време и приятно слушане!“   
 
С тези думи пастор Живко Тончев оповести началото на четенето на откъси от Библията.
 
Дияна Бедросян, главен редактор на „Дарик радио“ за Югоизточно България представяше всеки от четящите. Пръв пред микрофона застана кметът на град Бургас Димитър Николов. Той благодари на пастор Живко Тончев за идеята в навечерието на 24 май да се чете Библията, благодари и за поканата да е  съпричастен на Божия екип, четящ Словото.
 
Кметът на Бургас прочете стиховете от 1 Петър 1:1-12. В четенето се включи и кметът на община Поморие и народен представител в 41-то Народно събрание Иван Алексиев с пасаж от Колосяни 3:12-25. Той също благодари за поканата и оказаната му чест да чете Божието слово.
 
„Има време за всяко нещо под небето“ – прочете стиховете от Еклисиаст 3:1-14 Тодор Стамболиев, юрист, омбудсман на град  Бургас.
 
Пред микрофона застана и проф. Милен Балтов, ректор на БСУ, с откъс от Словото в Притчи 25:15-28. Той спомена, че за него е чест да чете стихове от Книгата на книгите.
 
Катя Касабова, издател, главен редактор на Информационен портал „Флагман“  чете от своята Библия  стиховете от евангелист Матей 5:1-16, където намираме думите на Господ Исус Христос, известни като "Блаженствата" на верните, които са сол, светлина и виделина на света.
 
Доктор Лидия Стефанова, административен директор на МБАЛ „Сърце и мозък“, с изключителна радост прочете пасажа от Лука 10:25-37, изразявайки надежда това събитие да продължава всяка година.
 
Любка Танчева, професор по неврология на БАН, професор на "Вайцман" институт за наука в Израел, ръководител на изследователски проекти, автор на патенти и научни статии, предаде поздрави от София и благодари на организаторите на събитието.
 
Тя припомни думите на Иван Вазов: „И ний сме дали нещо на света и на вси славяни книга да четат.“ Професор Танчева заяви, че тази Книга на книгите не само ни информира, но и ни трансформира. Тя прочете Исая 53 глава. 
 
След прочита Любка Танчева с болка сподели, че днес много хора отхвърлят Човешкия Син, но тези, които Го приемат, придобиват правото да станат Негови синове и дъщери. Благословен е всеки, който чете и живее Словото. Нека и идващите поколения да ГО ЧЕТАТ, ЗА ДА ЖИВЕЯТ.
 
Вълчо Чолаков, адвокат, се включи с прочит на любимия на мнозина пасаж от Йоан 3:1-21. 
 
Жаклин Нейчева, директор на АЕГ “Гео Милев“ благодари, че е част от това вълнуващо събитие, включващо четене на Святата книга. Тя прочете пасаж от евангелието на Лука 6:39-49.
 
Третокласникът от ОУ „Ал.Горгиев-Коджакафалията“, златен медалист от общински, национални и международни състезания по английски език и математика, рецитира Псалм 1.
 
Димитър Ташев, народен представител в 45-то Народно събрание, програмист, прочете 2 Тимотей 2:1-13.
 
Студентът по медицина 4-ти курс Емануил Атанасов, чийто баща е пастор на ромската църква в Средец, се включи с прочит от книгата Откровение 3:14-22.
 
Стефан Димитров, пастор на църква  „Градове за Исуса“ и главен старейшина на Българска Божия църква избра да прочете стихове, от които да чуем какво ни казва Господ Исус Христос.  Той прочете Лука 12:16-31.
 
Отец Збигнев Тенча от Източнокатолическата енория „Дева Мария Богородица“ Бургас  прочете Псалм 119:1-12. „Законът не дава живот, но определя пътя към Небето; Духът е този, Който дава живот“, завърши отецът
 
Финалът на публичното събитие беше поставен  от Илчо Евтимов,  пастор на Евангелска петдесятна църква Бургас. Той прочете Матей 6:1-13. По негова инициатива всички участници изправени на крака завършиха с Господната молитва „Отче наш!“.
 
Последните думи на пастор Живко Тончев бяха отправени към всички присъстващи на паметното публично четене:
 
„Пребъдвайте в Божиите думи! Четете и мислете върху прочетеното. Мислите определят нашия живот.  Бог да благослови България!“
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg