Понеделник, 29.05.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнството е само на повърхността в най-щастливата страна

Main Pic
Публикувана: 23.05.2023
Автор: Protestante Digital
Прочетена: 459
Коментари: 0
Финландия е смятана за най-щастливата страна в света от ООН за пет поредни години. Въпреки това, тя се откроява и в други области, които будят подозрения относно реалната ситуация във финландското общество. Една от тях е употребата на наркотици сред хората под 25 години. Според данни на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA), Финландия е европейската страна с най-висок брой смъртни случаи, причинени от употреба на наркотици сред младите хора. Най-новите данни показват, че 27,91% от смъртните случаи сред хората под 25 години се дължат на злоупотреба с наркотици. Следват Унгария с 25% и Австрия с 23,56%.
 
Случаи като този на Нико, 25-годишен младеж, чиято история е докладвана от EuroNews, илюстрират паралелната реалност на титлата "най-щастлива страна в света". Той разказва: „Когато бях на 16, сварих чай с опиум и започнах да използвам екстази, амфетамини и след това цялата гама от наркотици. Загубих много приятели [...] Когато бях на 20, те започнаха да падат като ябълки от дърветата”.
 
Според финландския лекар, писател и християндемократ Пека Рейникайнен: „Днес Финландия е езическа страна. Децата и младежите не знаят кой е Исус. Като нация имаме дълбоки корени в шаманизма, както показва нашата древна книга „Калевала“. Християнството е само на повърхността. Не повече от 5% от младите хора вярват, че Библията е истина. В резултат на това младите хора губят надежда и смисъл на живота и взимат наркотици”, допълва той.
 
Освен това данните на EMCDDA показват, че Финландия е на трето място в Европа по отношение на общите смъртни случаи, свързани с наркотици (0,00467%), само след Швеция (също на върха на списъка на най-щастливите страни в света) и Ирландия. През 2022 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщи, че 84 от всеки 1000 финландци използват антидепресанти ежедневно.
 
За Рейникайнен „щастието е мит. Финландците са меланхолични”.
 
„В основни линии това е свързано с доброто социално осигуряване. Това доведе до около 130 000 млади хора, които повече или по-малко са напуснали активното общество и не допринасят с нищо. Това е катастрофално за 5-милионна нация, където сега сме в сериозна беда, защото имаме нужда от квалифицирани работници”.
 
Рейникайнен посочва, че „нещата са наистина зле, защото липсват 1 милион души под 50 години; в резултат на аборта, който беше узаконен през 1970 г. Раждаемостта е паднала опасно ниско, през 2022 г. тя е най-ниската в историята“.
 
Едно от исканията на някои организации, работещи с бездомни поради употреба на наркотици, е правителството да създаде регулирани пространства за консумация (известни също като „нарко-стаи“), където те могат да осигурят придружител и грижи. По данни от юли 2022 г. има 25 такива стаи в Германия и Холандия (във всяка страна) и 13 в Испания.
 
Във Финландия само 20% от наркозависимите получават лечение, в сравнение със 70% в съседна Швеция. Ето защо фондация Blue Ribbon, която работи с наркозависими, смята, че е необходимо да се създадат пространства, в които да се консумира „безопасно“. „Хората употребяват наркотици в обществени тоалетни, което е много опасно за здравето им“, казват те.
 
Рейникайнен е против, защото „това би имало ефект само върху увеличаване на употребата на наркотици, защото дава на младите хора посланието, че канабисът е безопасен, тъй като обществото приема употребата му. Това само би увеличило печалбите на големите наркодилъри, които действат извън нашите граници”.
 
Финландия наскоро проведе избори, които доведоха до смяна на правителството след поражението на социалдемократите и победата на десницата. Но според Рейникайнен нито една от политическите партии „не знае какво да прави, защото не разбира корените на проблема“.
 
„Трябва да върнете надеждата в умовете на младите хора и причината за живот. Трябва да се възстанови авторитетът на Библията, както и семейните ценности. Политиците правят грешни неща“, подчертава Рейникайнен.
 
Той също така предлага „да се увеличат наказанията за употреба и внос на наркотици. Това изпраща ясен сигнал”.
 
„Като лекар знам много добре какво означава наркотична зависимост и какво е психоза от канабис. Трябва да разобличим лъжите за безопасността на леките лекарства, за които говори нарколобито. Не познавам употребяващ хероин, който да не е започнал с канабис”.
 
Рейникайнен признава, че статистиката за употребата на наркотици сред младите хора е предизвикателство за църквата във Финландия. „Трябва да бъдем милостиви към онези, които се връщат към наркотиците и опитват отново. Терапията трябва да бъде абсолютно безлекарствена”.
 
„Трябва да създадем центрове за наркозависими, където да работят бивши наркомани. Разбира се най-важното нещо е да се предотврати употребата на наркотици, като разкажем на децата и подрастващите за Господ Исус, който е напълно забравен във Финландия“, заключава той.
 
Източник: Evangelical Focus
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg