Петък, 23.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"Извикай към Мен и ще ти отговоря, и ще ти покажа велики и тайни неща, които не знаеш." Исая 33:3

OnLine
RSS Facebook Twitter

Брутално убийство на свещеник в Мексико

Main Pic
Публикувана: 24.05.2023
Автор: К. Валенсиа
Прочетена: 446
Коментари: 0
Свещеник е брутално убит в западния мексикански щат Мичоакан. Това е деветият свещеник убит в страната през последните четири години.
 
Тялото на Хавиер Гарсия Вилафаня е намерено с няколко огнестрелни рани в превозно средство, управлявано от него близо до Капачо на брега на езерото Куицео.
 
Смъртта му се случва един ден, след като монсеньор Фаустино Армендарис Хименес, архиепископ на северния щат Дуранго, беше нападнат в катедралата на щата от възрастен мъж, който се опита да го намушка. Той се отърва невредим.
 
В изявление Мексиканската епископска конференция осъди убийството на преподобния Гарсия и нападението срещу монсеньор Фаустино и призова властите да намерят отговорните.
 
„Това е болезнено напомняне за сериозната ситуация, пред която сме изправени като общество, където присъствието на организирана престъпност и безнаказаността продължават да заплашват живота и безопасността на толкова много хора“, се казва в изявлението.
 
Според благотворителната организация Open Doors, християнските лидери често се възприемат като заплаха или символ на неподчинение към престъпни групировки, контролиращи дадена област. Ако християните откажат да се съобразят с исканията им или изявят противопоставяне на престъпните дейности, те рискуват да бъдат брутално бити, отвлечени или убити.
 
През 2021 г. свещеник от същия щат, по-известен като „Padre Pistolas“ предизвика полемика, след като разкритикува липсата на действия на правителството и призова своите енориаши вместо това да се въоръжат.
 
„Въоръжените лица от картела идват, отнемат добитъка ви, изнасилват жена ви и дъщеря ви, а вие не правите нищо“, каза Алфредо Галегос в проповед. „Е, вземете си пистолет, правителството може да върви по дяволите.“ По-късно той беше отстранен от църквата.
 
Призивите към правителството да предприеме действия срещу насилието срещу християните нарастват през последните няколко години, като Римокатолическият мексикански съвет на епископите настоява правителството да „преразгледа политиките за сигурност, които се провалят“.
 
Източник: International Christian Concern
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg