Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Защо се делят християните?

Main Pic
Публикувана: 27.05.2023
Автор: Х. Томлинсън
Прочетена: 679
Коментари: 0
Разделението в църквата е проблем още от най-ранните дни на нейното основаване. Има подробни библейски разкази за спорове относно теологията, предпочитанията към проповедниците, спорове около етичното поведение и много други.
 
Често се дават две обяснения за разединението сред християните.
На първо място е ИСТИНАТА: Църквата трябва да се раздели, когато фундаментална доктрина на нашата вяра е в опасност.
И второ, ГРЕХЪТ: Човешките същества са естествено склонни да не се съгласяват и да спорят и затова, за съжаление, в нашия несъвършен свят винаги ще има несъвършена, разделена църква.
 
Въпреки това Исус се моли за християните да бъдем обединени и да живеем в единство (Йоан 17:21-23). Така че трябва да сме наясно с причините за нашите разделения, за да ги разберем и да им обърнем внимание, когато е възможно. Въпреки че светската психология често не се възприема като помощник на християните, тя е автор на добри изследвания за това как и защо човешките същества се разделят помежду си. Заслужава си да проучим дали тези разделящи сили в нашата психика действат и в тялото на Христос.
 
Социалният психолог Кристина Кливланд прави това в своята завладяваща книга: „Разединението в Христос: разкриване на скритите сили, които ни държат разделени“ (Inter-Varsity Press). Тя признава, че като християнка, живееща в града, има собствени пристрастия и определено мнение за някои „грешни християни“. Цялата книга си заслужава да бъде прочетена, особено заради анализа върху междукултурните отношения.
 
Ето някои прозрения защо се разделяме:
 
Преодоляването на „различията“ може да бъде трудна работа
 
Хората са склонни да предпочитат по-лесния път. Можем да сме предубедени към група хора, ако е по-трудно да ги разберем, защото са различни от нас. За да се справим с тази по-трудна работа, често поставяме хората в „кутии“.
 
Нашите мозъци подсъзнателно са мързеливи и категоризират хората, така че да не се налага да мислим твърде много, за да ги разберем като индивиди, особено ако са по-различни от нас. Но това може да доведе до създаване на дребни и произволни етикети като „арминиани“, „либерални“, „калвинисти“ или „амилиниалисти“ и до правене на обобщения за тях, които са само отчасти верни или изобщо не са справедливи.
 
Ние несъзнателно предпочитаме хората, с които се идентифицираме - това е нашата "вътрешна група"
 
Има много изследвания относно пристрастията в една вътрешна група. Ние сме много по-прощаващи, грижовни и позитивни към хората, които считаме за наша „група“. Това може да се основава на непроменливи фактори като раса, пол или националност, но също и на избрани характеристики като мода, футболен отбор или религия. Освен че сме предубедени към хората извън нашата група, ние сме склонни да виждаме „външните групи“ като еднакви. Това е така нареченият „ефект на хомогенност на външната група“ – въпреки че като всяка група хора, има голямо разнообразие между индивидите.
 
Пристрастието към групата/външната група може да ни накара да искаме да бъдем различни, дори когато не сме
 
Дори да си приличаме много, самото разделение може да ни накара да се съсредоточим върху малките разлики между „нас“ и „те“. Така например, две църкви може да са близо една до друга. Въпреки че имат един и същ страхотен графичен дизайн, стил на богослужение, млади пастори и подобни църковни социални дейности, хората подчертават малките разлики, като например дали единият пастор е по-общителен с хората от другия и на това основание казват, „ние не сме като другата църква!“ Ако има дребни разногласия между две много сходни църкви, какво да кажем за църкви, които са доста различни в своето богословие, като петдесятните (с арминианско богословие) и калвинистите (каквито са презвитерианите)?
 
Груповата идентичност повишава нашето самочувствие
 
Склонни сме да искаме да гледаме на положителните страни на нашата „вътрешна група“, защото това помага за укрепване на собственото ни самочувствие, известно още като „да светиш с отразена светлина“. В тази връзка, ако хората в една група са се справили добре с дадена задача, те ще се отъждествят по-тясно с тази група. Ако се справят зле, те ще се дистанцират от нея. За съжаление това наистина означава, че хората често избират да критикуват чужда група, само за да се почувстват по-добре като общност.
 
Пристрастни сме да мислим, че сме най-добрите
 
„Ефектът на златния стандарт“ е психологическа пристрастност, която ни кара (често погрешно) да мислим, че нашият начин да правим нещата е най-добрият. Най-вероятно причината е гордост, предполагам. Ние също имаме егоистични пристрастия, които могат да бъдат показани по време на експерименти, и затова оценяваме личното си представяне по-високо, отколкото трябва. Комбинацията от фактори засилва разделението.
 
„Когато имаме високо мнение за себе си, ние естествено мислим по-малко за другите. Може да има социални проблеми в света, но нашата група не е отговорна за тях. Другата група е причината за всички злини. Може да има търкания в нашите местна общност от християни, но ние сме невинни. Проблемът ще бъде решен, ако другата църква гласува по различен начин, или се заеме сериозно с християнския живот, или пък изясни или промени теологията си. Те се нуждаят от нас, но тъй като ние сме съвършени, нямаме нужда от тях."
 
Следва продължение...
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg