Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да не допускаме разделение в Църквата?

Main Pic
Публикувана: 28.05.2023
Автор: Х. Томлинсън
Прочетена: 548
Коментари: 0
Първата част можете да си припомните тук.
 
Как вярващите в Христос да преодолеят своите различия, за да не допускат разделение в Църквата? Налице са много духовни средства, каквито са молитвата и прилагането на Писанието в живота на християните. Но психологията също предлага интересни прозрения. По-долу споделяме някои от тях:
 
Изпитване на себе си
Експериментите показват, че можем са сведем разногласията до минимум, ако сме наясно с пристрастията, които имаме, и ги предизвикваме съзнателно. Помолете Бога да ви ги разкрие, като знаете, че много от тях са в потрупани дълбоко във вашето съзнание.
 
Считайте се за част от универсалната църква
Мислете за цялата църква по целия свят или за човешката раса. Дори използването на думата „ние“ за описание на всички човешки същества може да помогне. Гледайте на църквата като на универсалното тяло на Христос. Това включва християни, които са много различни в своите предпочитания относно начина на хваление, богослужение и църковна дейност.
 
Концентрирайте се върху това, което ви обединява, а не върху това, което ви разделя
Важно е да се съсредоточите върху приликите между вашата вътрешна група и хората извън нея, а не върху разликите. Експериментите установяват, че когато хората мислят за тези общи характеристики, те оценяват по-положително една външна група. Така например, фокусирайте се върху любовта на Исус, която споделят всички християни.
 
Практикувайте емпатия
Друг полезен инструмент е да се опитате да се поставите на мястото на другия човек – или „да разширите перспективата“.
 
Прекарвайте повече време с хора, които са различни от вас
Посетете различни църкви и прекарайте време, проучвайки различни култури и традиции – достатъчно дълго, за да опознаете хората там. Когато се научим да се идентифицираме с хора, които са различни от нас, е по-малко вероятно да ги третираме като „външна група“.
 
Знайте, че всеки от нас е обичан от Бога и практикувайте самоутвърждаване
Експериментите върху "теорията за самоутвърждаване" показват, че ние сме по-малко склонни да принизяваме другите хора и/или да бъдем отбранителни по отношение на нашата "вътрешна група", ако се чувстваме добре със себе си. Да знаем кои сме в Христос, да сме наясно, че сме обичано дете на Бога, ще ни помогне да се чувстваме добре със себе си.
 
Имайте обща цел
Създайте инициативи за сътрудничество с различни църкви и/или деноминации в областта на молитвата или социалната дейност. Работата за постигане на по-голяма цел помага да се преодолеят разделенията. Тъй като светът около нас става все по-разделен, от нас зависи да се научим да ставаме миротворци, както вътре, така и извън църквата.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg