Петък, 26.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво е мъдрост?

Main Pic
Публикувана: 05.06.2023
Автор: Тим Келър
Прочетена: 626
Коментари: 0
Притчи на Давидовия син Соломон, Израилев цар… за да се разбират притча и иносказание, изреченията на мъдрите и гатанките им.
                                                                                                                                          (Притчи 1:1,6)
 
КАКВО Е ПРИТЧА? Всяка притча (еврейки, masal) представлява едно кратко изречение в поетична форма, каращо ни да се замислим, което предава определена истина с няколко думи. Съвременните хора нямат категория за притча. Тя не е нито абсолютна заповед, нито обещание, и често е само частично определение. Това означава, че притчите трябва да бъдат разглеждани заедно с други притчи, казани по същата тема, за да разберем пълната картина.
 
Притчите са наблюдения за начина, по който преминава животът ни. В такъв случай целта на една притча е да ни даде вярна представа за реалността, като предизвика нашето сериозно мислене и продължително размишление. Можем да сравним притчата с твърд бонбон: Ако просто го захапеш, ще усетиш само малка част от него и дори можеш да си счупиш зъба. Вместо това трябва да разсъждаваш върху притчата продължително време, докато най-накрая усетиш сладостта ѝ.
 
Мъдростта не е само за „дълбоки мислители”. Тя е свързана с начина, по който ежедневно вървиш през живота. Тя ти помага да знаеш какво да правиш, когато детето ти се върне от училище с насинено око, когато изненадващо получиш неочаквани пари или пък изгубиш работата си. Какво да направиш, за да не влошиш нещата? Нашата мъдрост ще ни води, докато растем в познаването и образа на Божия Син Исус, Който е самата Мъдрост.
 
В коя област от живота си трябва да растете в мъдрост?
 
Молитва:
Господи, бих предпочел просто да ми кажеш какво да правя чрез вътрешен глас или книга с конкретни указания за всяка възможна ситуация. Но аз чувам, че Ти ме приканваш да израствам като мъдър човек, който разсъждава върху това какво трябва да прави.
Помогни ми да отговоря на този призив и ми дай правилното разбиране. Амин.
 
Превод: Радостин Марчев
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg