Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Немските християни искат да гласуват на 16 години

Main Pic
Публикувана: 05.06.2023
Автор: EV
Прочетена: 830
Коментари: 0
В Германия организациите за млади християни подкрепят възможността младежи на 16 години да могат да гласуват. Федералното коалиционно правителство работи върху предложения за законодателно въвеждане на тази възможност в цялата страна.
 
В повечето страни гласуването е възможно само на 18 години. Но има много дебати тази възраст да се намали до 16 години. Германия се нуждае от мнозинство от две трети в Бундестага, за да промени конституцията.
 
Християнското списание PRO попита християнските младежки организации какво мислят по темата. И изглежда са съгласни с плановете на сегашната правителствена коалиция. Организацията „Christliche Jugenddorfwerk Deutschlands (CJD, организация, която обединява млади християни) „изрично“ приветства идеята. Членът на борда на директорите Оливер Стиер изисква младежи над 16-годишна възраст също да могат да бъдат кандидати. В тази промяна CJD вижда шанса „политиката отново да стане по-устойчива“.
 
От съществено значение за това е политическото образование в училищата и работата с младежта, казва Стиер.
Организацията „Entschieden für Christus“ (Решени за Христос) смята, че намаляването на възрастта за гласуване е логично, „подобно на шофирането с придружител на 17 години“, казва генералният секретар Клаус Гьотлер. Въпреки че подозира, че има партийни съображения в правителствения проект, той смята, че младите хора могат да бъдат насърчени да участват активно в живота на обществото.
 
CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg