Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Европейски съд кара Украйна да признае еднополовите бракове

Main Pic
Публикувана: 06.06.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 975
Коментари: 0
Европейски съд постанови, че Украйна нарушава правата на човека, като не признава еднополовите връзки. С оглед на това решение Украйна сега е длъжна да промени законодателството си.
 
В момента Украйна не признава еднополовите бракове. А това според Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) нарушава правата на хомосексуалните. Съдът е взел това решение в съдебно дело между украинска гей двойка и украинската държава.
 
Гей двойката Андрий Маймулахин и Андрий Маркив се събрали през 2010 г. Четири години по-късно те пожелали да се регистрират като двойка в Киев и Киевска област. Украинските власти обаче отхвърлили исканията, тъй като Конституцията и Семейният кодекс на Украйна изрично определят брака като семеен съюз между мъж и жена и молбата им била отхвърлена.
 
Десет години по-късно обаче европейски съд се произнася в тяхна полза. Според ЕСПЧ липсата на законодателно регулиране на еднополовите отношения в Украйна нарушава членове 8 и 14 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. Тъй като Украйна е подписала тази конвенция, тя е длъжна да я спазва.
 
CNE News
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg