Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Рик Уорън обвини Южната баптистка конвенция в лицемерие

Main Pic
Публикувана: 06.06.2023
Автор: Х. Престън
Прочетена: 509
Коментари: 0
Известният пастор и автор Рик Уорън обвини Южната баптистка конвенция (SBC)  в лицемерие, когато осъжда жените пастори, след като според него бившият президент на SBC е приел вярата в Христос след проповед на жена.
 
Основателят на калифорнийската мегацърква Saddleback публикува обвинението в социалните мрежи със следния текст:
 
„ЛИЦЕМЕРИЕ: Южната баптистка конвенция е готова да отлъчва църкви, където жени проповядват, ДОКАТО в същото време почита Чарлз Стенли, бивш президент на SBC, който беше спасен след ПРОПОВЕД НА ЖЕНА! 
 
Уорън цитира свидетелството на д-р Ч. Стенли, който пише следното: „Докато г-жа Уилсън проповядваше, Духът ме порази до сърцевината! Когато тя отправи покана за спасение, аз бях първият, който откликна и прие Христос“.
 
Чарлз Стенли, бивш президент на SBC и телевизионен проповедник, почина на 18 април 2023 г. Той изкара два едногодишни мандата като президент на SBC от 1984 до 1986 г.
 
Темата за женското ръкополагане предизвика разногласия между Уорън – който подкрепя жените в ръководството на църквата – и SBC през последните месеци, след като конвенцията отлъчи църквата на Уорън и четири други църкви заради назначаване на жени като старши или водещи пастори.
 
По време на експулсирането SBC заяви, че църквата на Уорън „има вяра и практика“, които не са в съответствие с приетата декларация на вярата на Конвенцията, и „въпреки че мъжете и жените са надарени за служба в църквата, службата на пастор е ограничена само до мъжете, квалифицирани от Писанието.”
 
На свой ред Уорън обяснява как Писанието е променило неговата теология относно жените лидери.
 
Позовавайки се на Матей 28 глава, Рик Уорън казва: „Има четири глагола във Великото поръчение: отидете, правете ученици, кръщавайте и поучавайте. Мъжете и жените трябва да правят и четирите неща. Жените трябва да отидат, жените трябва да създават ученици. Жените трябва да кръщават и жените трябва да поучават.
 
„Второ, в деня на Петдесетница знаем, че жените също са били в горницата. Не само мъжете получиха Светия Дух. Жените проповядваха още в първия ден от създаването на Църквата пред огромната тълпа, дошла от цял свят.”
 
Уорън, който твърди, че му е бил „отказан достъп“ до всички комуникации на SBC след експулсирането, сподели в Туитър друга публикация относно конвенцията и нейните предполагаеми връзки с женското лидерство. В нея Уорън пише:
 
„Джонсън основава SBC през 1945 г.: Той написва конституцията! Той въвежда Учредителния манифест. Той е първият президент. Той написва книгата, която обединява различните баптисти в SBC. Той също така основава женската семинария Джонсън през 1848 г. в Северна Каролина!“
 
Източник: Faith Wire
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg