Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Почина основателят на CBN Пат Робъртсън

Main Pic
Публикувана: 07.06.2023
Автор: ЕВ
Прочетена: 698
Коментари: 0

На 93 години почина известният телевизионен водещ, основател на Christian Broadcasting Network, Regent University и благотворителната организация Operation Blessing Марион Гордън Робъртсън, по-известен като Пат Робъртсън.

Пат е роден в семейството на американски сенатор и мечтае да стане бизнесмен. Учи право в университета Йейл, но се отказва от кариерата на адвокат, когато преживява новорождение в средата на 50-те години на миналия век. През 1956 г. Робъртсън се запознава с холандския мисионер Корнелиус Вандербреген, който оказва влияние върху служението му, предизвиквайки го да посвети живота си на Бога и да поема рискове за Него с два ключови стиха от библейската книга Притчи 3:6, 7: "Довери се на Бога от все сърце и не се облягай на своя разум. Във всичките си пътища признавай Него и Той ще оправя стъпките ти."

Впоследствие Робъртсън основава телевизионната компания Christian Вroadcasting Network, която се разраства през годините и се излъчва в повече от 150 страни на 100 езика. Книгата на Робъртсън "Новият световен ред" от 1991 г. се превръща в бестселър. Той е автор на десетки други книги и пастор в Южната баптистка конвенция, макар да има харизматични убеждения.

През 1977 г. Робъртсън основава частен християнски колеж, който предлага богословско образование на бакалавърско, магистърско и докторско ниво, а през 1990 г. започва да носи името Regent University. Според каталога на учебното заведение "регент е този, който представлява Христос, своя Суверен във всички области от живота." Университетът оглавява списъка за най-добра бакалавърска програма за щата Вирджиния в продължение на 10 г.

Самият Робъртсън е и основател и президент на Американски център за право и правосъдие, който се грижи за религиозната свобода в защита на конституционните свободи и християнски идеали.

Робъртсън основава и благотворителната организация Operation Blessing, която осигурява дарения и помощ в страни, нуждаещи се от чиста вода, медикаменти и храни за гладуващи хора.

Известни християнски служители като Били Греъм, Франклин Греъм, Т. Д. Джейкс и Грег Лори описват Пат Робъртсън като човек на нестандартните решения, който е готов да служи на Бога като поема рискове, твърдо вярва в Божията сила да върши чудеса и да променя обстооятелства, и винаги отдава всички заслуги за своя успех на Христос.

Според Франклин Греъм „Пат Робъртсън е човек, който инвестира в другите хора и в множество служения, докато много християни не правят това. Пат е инвестирал и в моя живот.“

Обхватът на Робъртсън се простира до Близкия изток, където той управлява телевизионна мрежа, достигаща до арабскоговоряща аудитория. Той също така смело застава на страната на Израел, дори по време на война.
 
Съпругата на Робъртсън, с която той има брак повече от 70 години, умира през 2022 година. Той остави след себе си 4 деца, 14 внуци и 24 правнуци, както и хиляди последователи по цял свят. Големият му син наследява неговото служение в СBN.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg