Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Божията мъдрост - благоразумие

Main Pic
Публикувана: 08.06.2023
Автор: Тим Келър
Прочетена: 597
Коментари: 0
За да приеме поука за мъдро постъпване, в правда, съдба и справедливост, за да се даде остроумие на простите, знание и разсъждение на младежа.
(Притчи 1:3-4)
 
БЛАГОРАЗУМИЕ. Еврейските думи heskel (благоразумно поведение) ormah (благоразумие) и mezimma (разсъдливост) означават да планираш и да живееш стратегически. Точно както има морални хора, които не са мъдри, така съществуват и визионери, които виждат пътя, по който трябва да минат, но нямат особена претстава за практическите стъпки, които ще превърнат тази цел в реалност.
 
Да бъдеш мъдър означава да очакваш трудности. без да падаш в капана, нито на прекалената самоувереност, нито да бъдеш паразлизиран от прекалена предпазливост. Тя означава не само да знаеш какво да правиш, но и кога да го направиш. Едно благословение на погрешното време може да има ефекта на проклятие (27:14). Докато разбирането е една форма на виждане в сърцата, благоразумието е форма на предвиждане, знание какво поведение ще доведе до определен резултат (22:3).
 
От една страна мъростта е знание как да бъдеш „успешен” в нещо. Но не трябва да бъркаме светската начетеност с богоугодна мъдрост, както направиха Адам и Ева (Битие 3:6). Истинската мъдрост беше изявена в Господ Исус, страдащия слуга (Исая 52:13), Чийто успех беше пълен, но не и такъв, какъвто светската начетеност от Неговото време беше в състояние да схване. 
 
Помислете за време, когато сте имали разбиране да знаете какво да направите, но не и благоразумието как да го осъществите.
Какво научихте от това?
 
Молитва: Господи, искам да бъда успешен, но по много погрешни мотиви. Направи всичко необходимо – дори ако това означава да докараш в живота ми смиряващи разочарования – които да ме научат да се грижа повече за това да бъда верен, отколкото да бъда успешен. Само тогава ще бъда свободен от гордостта и страха, които ми пречат да бъда истински успешен.
Амин.   
 
 Превод: Радостин Марчев 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg