Събота, 30.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и тъй живеем ли, умираме ли, Господни сме." Римляни 14:8

OnLine
RSS Facebook Twitter

Френският президент планира да спаси старите църкви

Main Pic
Публикувана: 08.06.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 730
Коментари: 0
Френският президент иска да спаси селските църкви. За да направи това, той мобилизира едно старо средство.
 
Според френския президент Макрон прочутият манастир "Мон Сен Мишел" е символ на Франция. В понеделник се навършиха 1000 години от полагането на първия камък. Оттогава това е символично важно място. Именно там например Никола Саркози стартира успешната си президентска кампания през 2007 г. И също така в понеделник, ден преди новопланираните пенсионни протести, Макрон използва манастира като фон, за да произнесе своята реч пред протестиращите.
 
Френският народ, според президента, трябва да „се мобилизира още повече“, за да се изправи пред глобални предизвикателства като изменението на климата. Това развитие ще засегне и историческите сгради. И точно тези сгради Макрон иска да спаси. От 2017 г. наследството е приоритет на културната политика на Макрон, съобщава католическият вестник La Croix.
 
Тези сгради не само страдат от промяната на климата поради по-високата влажност и инвазивните растения, но също така са по-често жертви на вандализъм и са пренебрегвани. И затова, според Макрон, трябва да има план за спасяването на тези сгради.
 
Първата стъпка е да се картографира културното наследство, пише La Croix. Днес от 50 000 религиозни сгради, определени за поклонение (включително 42 000 католически), само 10 500 са вписани или регистрирани. Нуждата е особено висока в общините с по-малко от 10 000 жители. И точно към тези общини се е насочил основно Макрон.
 
След инвентаризацията са необходими пари. Следователно Макрон възнамерява да мобилизира един стар инструмент: националните абонаменти. Макрон използва този инструмент по-рано, за да финансира пострадалата от пожар църква "Нотр Дам" в Париж. В замяна на данъчни облекчения френските граждани могат да даряват пари за възстановяване на старите църковни сгради.
 
С плановете Макрон отговаря на парламентаристите, които написаха отворено писмо до президента през февруари. След това те призоваха за действия срещу занемаряването на селските църкви. „Всеки път, когато една църква изчезне, частица от душата на Франция изчезва.“ По-рано изследвания показаха, че между сега и 2030 г. 2500 до 5000 църковни сгради ще изчезнат, ако не се предприемат действия.
 
CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg