Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Европейци с антисемитска нагласа - резултати от ново проучване

Main Pic
Публикувана: 08.06.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 582
Коментари: 0
Повече от една трета от населението на Полша има антисемитски нагласи. Това прави Полша една от водещите европейски страни с антисемитски настроения. Въпреки това процентът е по-нисък от преди.
 
Това сочи проучване на Антиклеветническата лига (ADL), неправителствена организация, която се бори с антисемитизма и го проучва. Организацията представи резултати от проучване след като интервюира произволна и представителна част от населението на 10 европейски страни с 11 еврейски стереотипа. Въпросът е дали интервюираният е съгласен с дадена позиция. Тези, които са отговорили, че повечето от твърденията „вероятно са верни“, са класифицирани като имащи антисемитски нагласи.
 
Това проучване показва, че от тези 10 европейски държави Унгария се откроява с най-висок процент. Там около 37 процента имат антисемитски чувства. Полша, страната с най-голямо еврейско население преди Втората световна война, е на второ място с 35 процента. Преди войната Полша е дом на над три милиона евреи; днес малко под 16 000 души се идентифицират като евреи в страната.
 
Когато са представени антисемитските стереотипи, 62% от хората в Полша казват, че  „вероятно е вярно“, че евреите са по-лоялни към Израел, отколкото към страната, в която живеят, а 57% от поляците смятат, че евреите говорят твърде много за случилото се с тях по време на Холокоста. 53 % смятат, че евреи имат твърде много власт в света на бизнеса и финансовите пазари. Това съобщава Notes from Poland.
 
Лигата за борба с клеветата представя на интервюираните стереотипите по-долу. Тези, които са отговорили, че повечето от твърденията „вероятно са верни“, са класифицирани като имащи антисемитски нагласи.
 
  • Евреите са по-лоялни към Израел, отколкото към [тази страна/държавите, в които живеят].
  • Евреите имат твърде много власт на международните финансови пазари.
  • Евреите имат твърде голям контрол върху световните дела.
  • Евреите се смятат за по-добри от другите хора.
  • Евреите имат твърде голям контрол върху глобалните медии.
  • Евреите са отговорни за повечето от световните войни.
  • Евреите имат твърде много власт в света на бизнеса.
  • Евреите не се интересуват какво се случва с когото и да било, освен със себеподобните си.
  • Хората мразят евреите заради начина, по който се държат с тях самите евреи.
  • Евреите имат твърде голям контрол върху правителството на Съединените щати.
  • Евреите все още говорят твърде много за случилото се с тях по време на Холокоста.
Като цяло ADL заявява, че приблизително един на всеки четири европейци от избраните страни има антисемитски нагласи. Освен това тези чувства са по-силни в Източна Европа, отколкото в западната част на континента.
 
Източник: CNE NEWS
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg