Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Руската православна църква обяви пацифизма за ерес

Main Pic
Публикувана: 13.06.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 704
Коментари: 0
Руската православна църква не само подкрепи нахлуването на Русия в Украйна, но сега тя се противопоставя и на пацифизма. Според учението на Руската православна църква защитата на пацифизма е ерес.
 
Пацифизмът е еретична традиция и противоречи директно на учението на Руската православна църква. Това се съдържа в документи, изпратени от Църквата в подготовка за църковно съдебно дело срещу свещеник, който осъди руската инвазия в Украйна. Руската медия РБК има достъп до тази документация.
 
В случая църковният съд разглежда изявления на свещеник Йоан Бурдин, на когото е забранено да ръководи богослужения. Миналата година Бурдин трябваше да се яви пред граждански съд за предполагаема дискриминация срещу руската армия. В този случай свещеникът беше глобен.
 
Според църковните документи изявленията на Бурдин „явно опорочават дейността на висшите църковни власти“ на Руската православна църква, „подкопават доверието на вярващите“ и нанасят „вреда на църковното единство“.
 
Но не само това. Предполагаемият пацифизъм на Бурдин е несъвместим с учението на Православната църква, заявява Църквата. „Пацифизмът в различни епохи от църковната история присъства в еретическите доктрини“, се казва в материалите за съдебното заседание, в които се подчертава, че през цялата история Църквата е благославяла воини да защитават страната.
 
Същевременно в текста се изразява идеята, че пацифизмът на Бурдин е „едностранен” и „измислен”, в който „ясно прозира антируската му политическа позиция, възприемана у нас като неприемлива” и коренно противоречи на позицията на Руската православна църква.
 
При гражданското дело г-н Бурдин е глобен през март 2022 г. Това се случи, след като той, като настоятел на църквата „Възкресение Христово“ в село Карабаново близо до Кострома, публикува линк към антивоенна петиция на уебсайта на енорията. Освен това той се обърна към своите енориаши с думите: „Аз няма да се моля нито за поражението на руската армия, нито за победата на украинската армия. За мен няма значение чия кръв се пролива там. Украинците умират, руските войници умират (...), брат убива брат, християнин убива християнин“.
 
Впоследствие Бурдин е пожелал да се премести и да работи в Българската православна църква.
 
CNE News
Photo: Politico.com
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg