Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните в Ирак с нов телевизионен канал

Main Pic
Публикувана: 14.06.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 709
Коментари: 0
След години на преследване и унищожение, християнската общност в Ирак прави крачка напред, като стартира нов телевизионен канал, излъчван изцяло на сирийски, традиционния език на християните в района.
 
Общественият телевизионен канал може да показва стъпка напред в по-широкото приемане на християните в Ирак.
 
Сирийският е древен език, произлизащ арамейския, най-известен като езика, който Исус е говорил, докато е бил тук на Земята. В исторически план сирийският е бил използван от християните в училищата и църковните служби.
 
Преди 20 години в страната е имало 1,5 милиона християни. Според годишния доклад на Съединените щати за международната религиозна свобода този брой е намалял до едва 150 000 християни през 2023 г. поради множество войни и вълнения. Много хора се опитаха да намерят по-безопасни места за пребиваване, оставяйки останалите иракски християни изолирани в северната част на страната.
 
Създаването на сирийски телевизионен канал може да бъде полезно не само за християните в Ирак. Тъй като много страни в Близкия изток продължават да бъдат опустошавани от преследване и насилие, създаването на специфичен за християните телевизионен канал може да насърчи други съседни страни да позволят подобни начини за приемане на религиозното многообразие.
 
Условията за християните в Ирак се подобриха през последните няколко години. Историческото посещение на папата и срещата му с бившия министър-председател на Ирак Мустафа Ал Кадхими поставиха началото на Националния ден на толерантността и съвместното съществуване в Ирак. Комисията на Съединените щати за международна религиозна свобода (USCIRF) цитира един жител на Ирак, преживял този случай, който казва: „Не мога да опиша щастието си, това е историческо събитие, което няма да се повтори.“
 
След посещението на папата през 2021 г. NPR цитира 59-годишен иракски учител, който казва: „Това ще привлече хора в страната. Хората в Италия, Франция и другаде ще чуят, че висш духовник е отишъл в Ирак и е бил защитен и не е пострадал."
 
Тъй като Ирак продължава да демонстрира, че приема другите религии, нараства надеждата за вековното християнско население да се завърне в родната си страна – дома на Авраам, дома на нашите братя и сестри в Христос.
 
International Christian Concern
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg