Петък, 23.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"Извикай към Мен и ще ти отговоря, и ще ти покажа велики и тайни неща, които не знаеш." Исая 33:3

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Не нам, Господи, не нам, но на Своето Име дай слава!“ - интервю с Костадин и Ралица Атанасови

Main Pic
Публикувана: 17.07.2023
Автор: Лъчезара Йосифова
Прочетена: 1051
Коментари: 0

Скъпи читатели,

Днес ви срещаме с едно благословено семейство на музиканти - Ралица и Костадин Атанасови от ДФА „Филип Кутев“. Познавам ги от години и смело мога да потвърдя - във всеки житейски сезон те са слънчеви и насърчаващи...

Динко, както е известен за много хора, е майстор гайдар, свири и на други инструменти. Слушала съм го на концерт в София, когато свиреше заедно с дъщеря му, цигуларката Слава Атанасова - невероятно преживяване. А заедно с Ралица ги бях поканила на мисионерски концерт - те дойдоха отново със Слава, както и с другата им дъщеря Елена Калапишева. Динко на гайдата, Слава с цигулката, Елена на арфата, Ралица пееше християнски песни, беше отново благословено преживяване!

Динко е завършил СМУ в Широка Лъка и АМТИИ Пловдив със специалност гайда. Работил е 5 години в НРТЦ Благоевград като тонрежисьор и музикален редактор. В София няколко години е бил преподавател по гайда в НМУ „Любомир Пипков“, участвал в спектаклите на Камен Донев, от септември 2022г. е поканен за преподавател по гайда в ЮЗУ Благоевград, участвал в много телевизионни и радиопредавания, преподавал уроци по гайда на желаещи от всякаква възраст.

Ралица е завършила Езикова гимназия в Плевен, след това АМТИИ Пловдив със специалности народно пеене и хорово дирижиране. Била е преподавател по народно пеене в музикалните паралелки на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград. В София е водила различни детски фолклорни формации, участвала е в телевизионни и радиопредавания, в момента води детски народен хор към 17 СУ  „Дамян Груев“ София, занимава се с преподавателска дейност.

Лъчезара Йосифова: Здравейте, Рали и Динко, 

Бихте ли разказали за концерта на ДФА „Филип Кутев“ - първи самостоятелен концерт спектакъл на Петя Панева?

Рали и Динко: Първо искаме да благодарим за това интервю - здраве, радости, благословения за читателите на „Евангелски вестник“! 

Както вече знаете, ние с Динко сме част от Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ вече повече от 20 години.

Концертът - спектакъл „Ясна Зорница“ със солист Петя Панева ( „Гласът на България“ за 2021г.), нашият ансамбъл, Симфониета Враца и гост-солисти - известната народна певица Калинка Вълчева, Жаклин Таракчи ( „Гласът на България“ 2022). Музиката за целия спектакъл е написана от композитора Георги Андреев, а диригент беше авторът. Смеем да твърдим, че за първи път на българска сцена беше представен концерт с такова звучене.

Лъчезара Йосифова: На 26 юни т.г. отбелязахме 120 години от рождението на един велик, достоен българин - Филип Кутев, човекът, направил българската народна песен известна и обичана в цял свят!- Заедно с Таня Митева- Недева, Милена Андреева и Сорина Богомилова участвате в квартет „Ермена“. Кога бе създаден той и бихте ли споделили какви концерти предстоят?

Рали и Динко: Квартет „Ермена“ съществува от януари 2018г., така че през тази година празнуваме 5 години от създаването му. Поводът беше покана от нашите приятели Хамутал и Арнон Зимра, за осъществяване на няколко концерти и уъркшоп в Израел. През септември 2017г. с квартета записахме 3 ладино песни на сафради (езикът, който говорят евреите в България - можем да го определим като староиспански), аранжирани от Хамутал и в неин акомпанимент на китара, след което тя и съпругът й организираха поредица от концерти за квартета и Динко. В тях представихме както нейните песни, така и нашия фолклор. В Израел ни посрещнаха с голяма обич и интерес, имахме много емоционални срещи с български евреи, живеещи там, които обичат България и предават тази любов на своите деца и внуци. Може би това беше причината около 2 месеца по-късно да получим покана от Университета БАР ИЛАН в Тел Авив, да участваме с концерт в честването на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста през 1943г., което се състоя през април 2018г. 

Последваха още няколко пътувания до Израел с концерти, уъркшопи, участия в радиопредавания и разбира се, срещи с приятели. И така, тази година замисляме да отбележим нашата 5-годишнина с концерт, който ще се състои през есента, но подробностите засега ще запазим в тайна.

Лъчезара Йосифова: Бихте ли споделили интересни моменти от ваши концерти в чужбина - в Европа, САЩ - в най-големи концертни зали, в Япония, Малайзия - на различни континенти?

Рали и Динко: Имали сме много концертни турнета извън страната както с Ансамбъла, така и само двамата или пък с „Ермена“. Били сме в почти всички европейски държави, САЩ, Израел, Япония, Южна Корея, Динко и в Малайзия. Това, което ни прави впечатление навсякъде, е, че хората харесват нашия фолклор - красивите мелодии, разнообразието от ритми, носиите. В Япония например публиката много се впечатлява от многогласното акапелно пеене. За Израел разказах вече. Интересен беше поводът за нашите три концертни турнета в САЩ - през 2011, 2013 и едномесечното ни турне 2023 г. Те бяха свързани с изпълненията на Ораторията „Меланхолична красота“, разказваща историята за спасяването на 49 000 български евреи от лагерите на смъртта през 1943г. Композитор на музиката е Георги Андреев, а премиерата беше на 28 май 2011г. в Кенеди Център, Вашингтон, заедно с Вашингтонската филхармония, Представителен смесен академичен хор от Вашингтон и Детски хор от Илинойс. Беше наистина вълнуващо, много пъти сълзите напираха в очите ни по време на изпълненията.

Лъчезара Йосифова: Вашата дъщеря Слава Атанасова сега специализира във Виена. Тя има награди като млад музикант. Както вече споменах, другата ви дъщеря Елена Атанасова- Калапишева свири на арфа... А с какво професионално се занимава? Бихте ли споделили повече за тях и на какво сте ги съветвали най-често?

Рали и Динко: Да, ние имаме две дъщери - Елена и Слава. И двете завършиха НМУ „Любомир Пипков“ София. Елена е арфистка, но висшето си образование завърши в Софийски университет със специалност „Връзки с обществеността“. В момента това е нейната професия, а от август 2021г . е омъжена, така че, вече си имаме и син - Даниел Калапишев. 

Слава е цигуларка. Завърши Университет по изкуствата в град Есен , Германия в класа по цигулка на проф. Минчо Минчев. През сезон 2018 - 2019 спечели конкурс за студент - стажант в Есенска филхармония. От 2019 до 2022 г. беше част от Мюнхенска филхармония, като междувременно участваше и в проекти на Филхармония Хамбург и Симфоничния оркестър на Баварското радио в Мюнхен. В момента учи магистратура в Университета по музикални изкуства във Виена в класа по цигулка на проф. Павел Верников.

Това, което сме съветвали и двете си дъщери, е че трябва да бъдат преди всичко добри хора, да бъдат старателни и да правят нещата като за пред Бога... А не просто така, за да кажат, че правят нещо. Надяваме се, че до някаква степен сме успели, с Божията помощ.

Лъчезара Йосифова: С кой стих от Словото ще поздравите нашите читатели?

Рали и Динко: С псалм 115:1: „Не нам, Господи, не нам, но на Своето Име дай слава, заради милостта Си и верността Си!“

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg