Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните отново градят в равнините на Ниневия

Main Pic
Публикувана: 01.08.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 870
Коментари: 0
Години след като ИД опустоши равнините на Ниневия в северен Ирак християните бавно започват да възстановяват живота си с помощта на международни организации и усилията на иракските църковни фондации. Те работят съвместно с подкрепящи роднини в иракските християнски общности, които сега живеят по целия свят.
 
Когато градовете в равнините на Ниневия в Северен Ирак започнаха да се освобождават, някои християни развълнувано, но предпазливо, тръгнаха да се връщат в родните си места. Много от тях обаче бяха съкрушени и деморализирани, виждайки унищожаването на техните села, домовете и църквите им.
 
Техните църковни светилища бяха осквернени, кръстовете съборени,  камбаните премахнати, а светилищата бяха използвани като затвори и фабрики за боеприпаси. Семейните им домове са били обитавани или осквернени от членове на ИД и използвани като офиси, затвори и къщи за терористи. Къщите им са били опожарени, а овощните градини и ниви - унищожени. Въпреки това любовта им към родината и вярата им насърчават мнозина да продължат напред и да се издигнат и изградят отново своята общност. Един завърнал се християнин споделя: „Върнахме се и видяхме Каракош напълно разрушен. Къщата ни беше съборена, овощната ни градина унищожена и ограбена. Казах си обаче, че ще може да възкръсне в името на Исус.”
 
Една жена споделя следното, когато се върнала в своя град Бартела: „Най-лошото се случи, когато нашите райони бяха освободени и ние се върнахме, за да видим, че нищо не е останало в дома ни, и с това надеждата за завръщане беше невъзможна. Но с помощта на организации и някои роднини успяхме да ремонтираме къщата си.“
 
Тъй като по-голямата част от християните, обитавали Ниневийските равнини, са били членове на Римокатолическата църква, историческото първо посещение на папа Франциск в Ирак през март 2021 г. беше голям тласък за духа на католическата общност в Ирак.  Посещението помогна да се привлече международната осведоменост за бързо намаляващата, но исторически значима християнска общност в Ирак и тяхната роля в бъдещото изграждане на мира в Ирак, докато разкъсаната от война нация се стреми да се възстанови след десетилетия война и тероризъм.
 
Днес само малка част от иракските християни са се върнали в Ниневийските равнини, като много от тях остават в Кюрдистан или напускат Ирак, за да създадат нов живот другаде. Продължаващите политически сблъсъци, нестабилността на сигурността в равнините на Ниневия и споровете за земя със съседните общности продължават да възпрепятстват напредъка на възстановяването на християнската общност. Въпреки това признаците на живот също се възобновиха, като пазарите, църквите и домовете отново се изпълниха с хора в градове като Каракош в равнините на Ниневия.
 
Когато  бойците на ИД нахлуваха в християнските градове, те изписваха със спрей фразата: „Ние обичаме смъртта повече, отколкото вие обичате живота.“ Днес, когато християните в Ирак си спомнят трагедиите, те си спомнят и надеждата и радостта от живота. Възстановяването на техните общности ще продължи поне още едно поколение.
 
Християнската организация International Christian Concern (ICC) e помогнала на стотици иракски християнски семейства през периода на изселване, както и по време на усилията им да се завърнат и възстановят живота си в равнините на Ниневия. ICC ще продължи да подкрепя и насърчава иракската християнска общност и през следващата година. 
 
International Christian Concern
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg