Понеделник, 29.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Съдебна победа за ирански християнин в България

Main Pic
Публикувана: 02.08.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1303
Коментари: 0
Вчера българските адвокати и социални работници от Center for Legal Aid "Voice in Bulgaria"  заедно с  Фондация "Мисия Криле" / Mission Wings Foundation  извоюваха победа за Алиреза Бейги, иранският християнин със смъртна присъда в своята страна.
 
Той бе освободен от СДВНЧ Бусманци благодарение на своевременно решение на Административен съд - София град (АССГ), уважено искане за привременни мерки от Европейския съд за правата на Човека (ECHR ), спешна намеса на Омбудсмана на РБългария България, но най-вече на неуморните усилия на адвокати, социални работници и активна гражданска общност!
 
Адвокатите и социалните служители от Центъра за правна помощ "Глас в България"  благодарят на хората, които са подкрепили иранския християнин. Ето и неговата история, публикувана от „Свободна Европа“, която цитираме със съкращения:
 
Ризи е на 45 години и е учител по професия. Приема християнството в Швейцария през 2016 г. Опитва да получи убежище там, но страната му отказва и го връща в Италия, държавата, в която първо е пристигнал. От своя страна Италия го депортира обратно в Иран. Там Ризи не спира да проповядва за Христос. Иранските власти го осъждат заради неговата дейност, но той сключва споразумение и не влиза в затвора. Той разказва, че през цялото време е бил наблюдаван, и твърди, че му е е нанесен и побой, при който носът му е бил счупен. Организацията, към която е работел като учител, пък го уволнява, след като получава писмо от една от структурите към Иранската гвардия.
 
По-късно Ризи отива със свои съмишленици до Турция с цел да проповядва на мюсюлмани за Христос.  Някои от хората са арестувани след завръщането им обратно в Иран. Това кара Ризи да остане в Турция при последвало второ пътуване до Турция, а оттам решава да потърси закрила в България.
 
Иранският християнин пристига в страната ни в края на 2021 г., а през януари 2022 г. подава и първата си молба за международна закрила с помощта на адвокат Тодор Илиев от Центъра за правна помощ „Глас в България“.
 
ДАБ обаче отхвърля молбата му с решение от октомври 2022 г., като според агенцията бежанската история на Ризи не звучи достоверно. Освен това от ДАБ пишат, че „общата обстановка в Иран не дава основание за страх от преследване по смисъла на Женевската конвенция“. От тогава до сега адвокатите на иранския християнин успяват да се преборят, като не само го спасяват от депортация, но и успяват да извоюват неговата свобода в България.
 
Предстои най-важната битка за адвокатите на Алиреза и Center for Legal Aid "Voice in Bulgaria" в съвместно сътрудничество с  Фондация "Мисия Криле" / Mission Wings Foundation за адекватна закрила за Алиреза в България, за която ще ви информираме. Предстои им важно дело пред АССГ през ноември 2023. 
 
Те молят християните в България да подкрепят усилията им, като подпишат Петиция за закрилата на Алиреза, която можете да намерите тук.
Подробности за цялата история можете да прочетете тук.
 
Източници: „Световна Европа“
Center for Legal Aid "Voice in Bulgaria" 
Фондация "Мисия Криле" / Mission Wings Foundation.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg