Събота, 27.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Опожарени църкви и домове и прогонени християни в Пакистан

Main Pic
Публикувана: 17.08.2023
Автор: Д. Бирел
Прочетена: 1190
Коментари: 0
Около 15 църковни сгради са нападнати и стотици християнски домове са разрушени, след като екстремистите вилнеят в Пакистан.
 
Християни от пенджабския град Джаранвала, близо до Файсалабад, са избягали, когато тълпите започнали да хвърлят камъни и да подпалват сгради.
 
Видеоклипове и съобщения от местни жители в социалните медии предполагат, че тълпите са били развълнувани от съобщения, излъчени по високоговорителите на местната джамия, за предполагаемо оскверняване на религиозни писания от двама местни жители християни.
 
Двамата обвиняеми са обвинени в обида на исляма и оскверняване на името на пророка Мохамед. Докато тежък контингент от полиция достигне района и увери нарастващата тълпа, че заподозрените ще бъдат задържани и ще бъдат изправени пред действия съгласно закона, видеоклипове показват как тълпите продължават да атакуват колонията, настоявайки двамата мъже да бъдат екзекутирани веднага.
 
В изявление в сряда пред католическата благотворителна организация Aid to the Church in Need (ACN), отец Абид Танвир, генерален викарий на католическата епархия на Файсалабад, докладва от посещение в Джаранвала, където според него все още не е безопасно:
 
„Тази ситуация беше много ужасяваща. Християните са много уплашени. Моля ви, молете се за нашите хора, молете се животът им да бъде защитен. Толкова много хора са загубили вещите си, всичко. Те не знаят какво да правят или къде да отидат.”
 
Един християнски духовник казва, че до 2000 души досега са напуснали домовете си.
 
Отец Танвир съобщава, че 13 църкви, принадлежащи към различни християнски деноминации, са били нападнати, редица от тях са били подпалени, както и къща на дякон и енорийска къща.
 
Той казва, че отец Халид, енорийски свещеник на църквата „Св. Павел“ трябвало да се заключи вътре в енорийската къща, тъй като екстремистите я обградили, крещели и настоявали той да излезе.
 
В крайна сметка те си тръгнали, позволявайки на свещеника да си тръгне и малко след това нападателите се върнали и изгорили свидетелства за кръщение, брак и смърт, съхранявани в енорийския офис.
 
Според местни свидетели нападателите започнали да изхвърлят мебели по улиците, докато призовавали за убийството на предполагаемия богохулник.
 
Християнин от Фейсалабад казва: „Това е абсолютно ужасяващо. Не знаем какво ще се случи след това.”
 
Друг водещ духовник от Файсалабад казва следното: „Ние напълно осъждаме този акт на брутален тероризъм. Хората, които нападат невинни християни и опожаряват домовете им, имат терористично мислене.“
 
Старши свещеник казва, че заплахата не е преминала и хората остават „много уплашени.
 
„Ние сме толкова благодарни за вашата загриженост и вашите молитви. Моля, продължавайте да се молите за нас.”
 
Благотворителната организация Christian Solidarity Worldwide (CSW) казва, че християнските жители на колонията и съседните християнски села продължават да бягат от страх от нови атаки. Местен християнски жител казва, че семейства от най-малко над 500 домове са избягали от три християнски селища.
 
Тълпа е нападнала църквата на Армията на спасението в колонията, една от най-старите църкви в района, и според съобщенията я подпали.
 
Местни жители казват, че ако полицията реагирала навреме, ситуацията нямало да ескалира. Оттогава правителството призовава за допълнителни полицейски контингенти от други градове и изходните и входните пунктове към града да бъдат затворени. Християнските институции и църкви в съседните градове са затворени в опит да се избегнат нови атаки.
 
Premier Christian News
D. Birrel
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg