Събота, 30.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и тъй живеем ли, умираме ли, Господни сме." Римляни 14:8

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните в Пакистан търсят подкрепа

Main Pic
Публикувана: 21.08.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 462
Коментари: 0
Възмутени пакистански мюсюлмани изгориха четири църкви и няколко домове на християни в страната. Подробности можете да си припомните тук.
Християните в Европа са шокирани. Християните в Пакистан молят за подкрепа.
 
Повод за атаките е обвинение в богохулство. В Пакистан е незаконно да се обижда пророкът Мохамед или дори неговите съпруги и други роднини. Престъплението може дори да бъде наказано със смъртна присъда. Но често мюсюлманите вземат правото в свои ръце.
 
Религиозната нетолерантност е голям проблем в Пакистан, пише Kristeligt Dagblad. Датският вестник е критичен към факта, че правителството е заето да работи върху влошаването на отношенията с мюсюлманските страни след неотдавнашното изгаряне на Корана в Дания. „Човек може да пожелае правителството да критикува със същата жар липсата на защита на малцинствата в много от мюсюлманските страни, които в момента изостават от Дания и Швеция.“
 
Двама християни бяха арестувани миналата седмица, след като четири църкви бяха опожарени и няколко домове на християни бяха разрушени, пише Vart Land. Двамата мъже бяха обвинени в оскверняване на Корана.
 
Яростни тълпи излязоха на улицата и атакуваха църковни сгради с камъни и пръчки, пише Info Chretienne. Християните избягаха в паника; някои намериха убежище при своите мюсюлмански съседи.
 
Между януари и края на юни са докладвани 78 случая, в които хора са обвинени в богохулство, посочва Варт Ленд. Хората бяха нападнати от тълпи и завлечени от полицията. Четирима души дори бяха убити в ислямска ревност.
 
Освен това през юли 3 до 4 хиляди християни избягаха от домовете си, след като християни бяха обвинени в богохулни текстове.
„Няма да се поддадем на авторитарни управници, които у дома използват законите за богохулството по целенасочен начин, за да защитят собствената си религия и собствената си власт. Често им липсва воля да защитят религиозните малцинства“, пише редакторът Йоханес Моркен в коментар във Vart Land.
 
След неотдавнашното изгаряне на Корана ситуацията за християните в Пакистан се влоши. Освен това Сенатът на Пакистан въведе разширен закон за богохулството, който също наказва онези, които обиждат голямото семейство на ислямския пророк Мохамед. Редакторът намира за „трагично, че един парламент едновременно влошава закона за богохулството и не успява да защити уязвимите малцинства“.
 
Освен това законът за богохулството се прилага на случаен принцип и всеки може да стане жертва, твърди Моркен. Затова той призовава Пакистан да спре да оказва натиск върху западните нации да въведат отново законите за богохулството. Вместо това пакистанският министър-председател трябва да „направи нещо драстично със собствените си закони и злоупотребата с тях“.
 
Президентът на британската организация Christian Solidarity Worldwide Мервин Томас също е притеснен от развитието на религиозната свобода в Пакистан. „Недопустимо е полицията да не действа бързо, за да предотврати насилието в Джаранвала, което беше напълно предвидимо“, казва той за нападението срещу църквите миналата седмица. Томас подчертава, че организацията осъжда атаките и призовава пакистанското правителство да „повиши сигурността в района незабавно, да подкрепи тези, които са избягали, и да арестува онези, които подбуждат и извършват насилието, така че правосъдието на тълпата да не надделее“.
 
CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg