Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Основателят на Hillsong Church оневинен от съда в Австралия

Main Pic
Публикувана: 21.08.2023
Автор: Стив Уорън
Прочетена: 659
Коментари: 0
Основателят на църквата "Хилсонг" Брайън Хюстън беше признат за невинен от австралийски съд в четвъртък, след като полицията повдигна обвинение за укриване на сексуални престъпления на баща му срещу деца. Подрбности можете да си припомните тук.
 
69-годишният Хюстън беше старши пастор на намиращата се в Сидни мегацърква, когато през 2021 г. полицията го обвини, че не е предоставил нужната информация на вниманието на правоприлагащите органи. Месеци по-късно той се отказа от ръководната позиция в църквата Hillsong.
 
Хюстън пледира "невинен" по обвинението.
 
Според магистрата от Сидни Гарет Кристофи Хюстън е имал разумно извинение да не докладва на полицията за предполагаемите престъпления на баща си Франк Хюстън. Според Кристофи Хюстън е вярвал, че жертвата Брет Сенгсток не е искала малтретирането, случило се през 70-те години, да бъде докладвано на полицията.
 
Хюстън беше изправен пред потенциална присъда от 5 години затвор, ако бъде осъден
Сенгсток свидетелства в процеса, който започна през декември, че никога не е казвал на Хюстън да не докладва за насилието.
 
Според съдията обаче независимо от това, че Сенгсток не е казал на Хюстън, Хюстън е чул от други за нежеланието на Сенгсток да разказва за случилото се.
 
„Жертвите на сексуално насилие трябва да се чувстват в безопасност да се доверят на другите, без да се притесняват, че излагат тези други на криминално престъпление“, е заявил Кристофи.
 
Прокурорът Дарет Харисън смята, че Хюстън е намерил удобно извинение, за да избегне докладването на обвинението на властите, за да защити както църквата, така и баща си.
 
Според Кристофи доказването на мотивацията извън разумното съмнение е „наистина трудна задача“.
 
Прокурорите също твърдят, че Брайън Хюстън е използвал неясен език, когато е говорил публично за поведението на баща си и отстраняването му като църковен служител.
 
Кристофи обаче е заключил, че макар Брайън Хюстън да е използвал евфемизми публично, значението му е очевидно и говоренето „широко и свободно“ за насилието на баща му показва, че Хюстън иска хората да знаят.
 
„Това е точно обратното на прикриването“, пояснява съдията Кристофи.
 
Faith Wire
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg