Събота, 30.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и тъй живеем ли, умираме ли, Господни сме." Римляни 14:8

OnLine
RSS Facebook Twitter

Рекорден брой бракове в Украйна

Main Pic
Публикувана: 23.08.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 576
Коментари: 0
Украйна достигна рекорден връх в броя на браковете в страната.
 
Общо 86 028 двойки са сключили брак през първата половина на 2023 г. От друга страна са подадени 10 139 молби за развод. Бързо изчисление показва, че броят на браковете е 8,5 пъти повече от броя на разводите, пише "Словопрослово".
 
Особено в районите на Днепропетровск, Одеса, Киев и Лвов много хора са сключили брак. Най-малко сключени бракове има в Херсон, Донецк, Запорожие, Тернопол и Черновци.
 
В същото време броят на разводите е най-висок в Киев, Днепропетровск и Одеска област.
 
Спрямо същия период на 2022 г. броят на сключените бракове е намалял със 17 на сто, а броят на разводите е нараснал с 33 на сто.
 
Като цяло войната е пълна катастрофа за демографията на Украйна. Ела Либанова, доктор по икономика и директор на Института за демография и социални изследвания, казва, че Украйна е загубила около милион души, толкова са убитите от войната, а много други са напуснали страната. „Загубата на милион души е катастрофа за Украйна“, смята Либанова. „В морален смисъл, в ментален смисъл и в прост количествен смисъл.“
 
Според Тетяна Бережна, държавен служител, повече от 6,2 милиона украинци живеят в чужбина. И все пак числата варират. „Ако говорим за заминаването на украинци извън Украйна, тук числата са много различни. Получаваме данни както от Върховния комисариат на ООН за бежанците, така и от Евростат, който води архиви на украинци, временно регистрирани в страни от ЕС. Имаме информация от мобилни оператори, както и от аналитични институции“.
 
През юни комисарят по правата на човека е изчислил, че повече от 8 милиона украинци са избягали в различни страни от началото на 2022 г. Повече от 5 милиона от тях са кандидатствали за статут на временно пребиваване в държава-членка на ЕС.
 
Либанова се страхува, че някои от тези бежанци няма да се върнат в родината си. Тя посочва, че много от жените, напуснали страната, са високо образовани. „Много се страхувам, че след победата и премахването на военното положение събирането на семейства ще има – но не и в Украйна. И колкото по-дълго продължава войната, толкова повече инфраструктура – промишлена, жилищна и друга – ще бъде унищожена."
 
 CNE News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg