Събота, 30.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и тъй живеем ли, умираме ли, Господни сме." Римляни 14:8

OnLine
RSS Facebook Twitter

Просперитетното евангелие отново на мода

Main Pic
Публикувана: 24.08.2023
Автор: К. Валенсиа
Прочетена: 449
Коментари: 0
Неотдавнашно проучване установи нарастване на броя на американските църкви, които проповядват Евангелието на просперитета - идеята, че увеличените финансови вноски за техните църкви и благотворителни каузи ще доведат до повече благословения от Бога.
 
Извършено от Lifeway Research, проучването показва, че 52 процента от американските протестанти, посещаващи църквата, казват, че тяхната църква проповядва такова вярване. Това представлява значително увеличение спрямо 38-те процента, които са изразили подобни чувства в проучване, проведено през 2017 г.
 
Скот Макконъл, изпълнителен директор на Lifeway Research, коментира: „През последните пет години много повече посетители на църква изповядват и подкрепят евангелските учения за просперитет, включително еретичното вярване, че материалните благословения се печелят от Бога.“
 
„Възможно е финансовите удари, които хората са понесли от инфлацията и пандемията, да са предизвикали чувство за вина, че не са служили повече на Бога. Но Писанието не учи за такъв вид пряка връзка.”
 
Увеличението е особено забележимо сред по-младите християни и тези с по-ниско  образование. Например 81% от вярващите на възраст 18-34 години, както и 85% от тези на възраст 35-49 години подкрепят тази идея.
 
По същия начин хората със средно образование или завършили колеж (81 процента) са по-склонни да приемат това убеждение в сравнение с тези с бакалавърска (67 процента) или магистърска (65 процента) степен.
 
Макконъл коментира: „Това изследване не изключва възможността библейските учения да не бъдат възприети от повече млади възрастни, но те определено  изпитват липса на ясно библейско учение относно причината за щедростта.“
 
Проучването установява също, че трима от всеки четирима посетители на църква (76 процента) вярват, че Бог иска те да просперират финансово, включително 43 процента, които са напълно съгласни. По-малко (45 процента) вярват, че трябва да направят нещо за Него, за да получат материални благословения от Бога, като 21 процента са напълно съгласни с това схващане.
 
Деноминационно, методистките (85 процента) и реформираните (71 процента) християни са сред онези, които смятат, че Бог ще ги благослови, ако дават повече пари в църквата.
 
Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg