Събота, 30.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и тъй живеем ли, умираме ли, Господни сме." Римляни 14:8

OnLine
RSS Facebook Twitter

Божият отпечатък в нашите несгоди

Main Pic
Публикувана: 26.08.2023
Автор: Ружа Стойкова
Прочетена: 513
Коментари: 0
Дните, които ни са дадени тук, са толкова интересни и благодатно преизпълнени с преживявания. Дали успяваме да ги видим като такива е въпрос, чийто отговор сами пишем, според вярата и разбиранията си, ден след ден. Многопластовото мрънкане е станало част от културата ни и ние неусетно даваме място на дявола, точно там, където можем да се привдигаме, а бихме могли да отворим нова и различна страница още в днешния си ден. Как и защо се случва така, че ние се терзаем и не успяваме да се възползваме от изпитанията си? 
 
Вероятно не ги разбираме или не осъзнаваме тяхната необходимост и неделима част от нашето предопределение. В ежедневието си ние разглеждаме всяка трудност или препятствие като разочарование, наказание или определен вид неблагополучие, които, често, ни изпращат в тъмнината на страхове и съмнения. Да отворим нова перспектива сами е трудно поради човешката ни природа, но е възможно да поискаме помощ Свише, вместо да се отдадем на самосъжаление и мрънкане. Мърморенето от “несгодите” ни е станало филтърът, който слагаме пред житейската перспектива, чрез която сме избрали да гледаме на пътя си.  
 
В същината си, изпитанията и предизвикателствата си имат съвършено различна цел в живота ни. За да можем да я виждаме ясно ни е нужно познание и прозрение, чрез които ще постигнем и мотивацията си, за да ги използваме за личностно израстване. Познанието за това се “крие” в Словото и са ни дадени всички разяснения и насърчения, как да ги разбираме и живеем пълноценно. Когато имаме познанието от Духа, ние получаваме прозрения, които изграждат пълноценна вяра и също така ни се дава възможност да придобиваме онази благодат, която да ни води към Светлината и да ни утвърждава в пътя ни с Него. 
 
“И така, оправдани чрез вяра, имаме мир в Бога чрез нашия Господ Исус Христос, посредством Когото ние чрез вяра придобихме и достъп до тази благодат, в която стоим и се радваме поради надеждата за Божия слава.”  - Римляни 5:1-2
 
Несгодите, сами по себе си нямат силата да отменят нашето предопределение. Ние сме тези, които им даваме преимущество и определена сила, чрез която те се връщат в живота ни като бумеранг, готов да ни “отнесе”. Когато познаваме в дълбочина посланията, оставени ни от Исус и боговдъхновените апостоли ние придобиваме здрав кураж да следваме повеленията им и умение да се противопоставяме на тъмните мисли. Силата, която струи от Словото, е най-мощното ни оръжие за нападение и защита при нужда. Нещо повече, изграждайки ни като утвърдени в Него, Бог ще ни използва в помощ за другите и полза за Неговото царство. 
Изработвайки на тази основа ден след ден личните си принципи, по които да се водим в ежедневието си, ние придобиваме увереност и умения да живеем пълноценно в предизвикателствата си, да ги разбираме и използваме разумно. Нещо повече от това, Бог ни разкрива своя промисъл за нас и ни дава уверенията Си за нуждата от определени “несгоди” по пътя ни. Проумявайки със сърцата си това ние можем да гледаме от различна перспектива на всичко случващо се с и около нас. Ще успеем да видим Божия промисъл в точния момент и ще проявим най-доброто от себе си за конкретната ситуация.
 
И не само това, но нека се хвалим и в скърбите си, като знаем че скръбта произвожда твърдост, а твърдостта- опитност, а опитността надежда. А надеждата не посрамва; защото Божията любов е изляна в сърцата ни чрез дадения ни Свят Дух.” 
Римляни‬ ‭5‬:‭3‬-‭5‬ ‭
 
Божията любов и нейното пълноценно присъствие в живота ни дава неимоверни сили и надежда да се приемат “несгодите”, като добра съпътстваща част от пътя ни, които ни изграждат в твърдост и успешност. Бог е верен да ни укрепи в личните ни страдания, когато Го търсим и Му вярваме, както и да ни дава точно толкова, колкото можем да понесем. 
 
„Никакво изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек; обаче, Бог е верен, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, но заедно с изпитанието ще даде и изходен път, така щото да можете да го издържите.“  1 Коринтяни‬ ‭10‬:‭13‬ ‭
 
Радостта в трудните моменти е най-трудното постижение за сам човек. Но укрепени и вдъхновени от Неговата вярност, мощ и вездесъщност, ние можем да открием святото доверие и да се изпълним с благодат във всяка трудна ситуация или несгода.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg