Петък, 23.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"Извикай към Мен и ще ти отговоря, и ще ти покажа велики и тайни неща, които не знаеш." Исая 33:3

OnLine
RSS Facebook Twitter

Глобална конференция за почтеност се проведе в София

Main Pic
Публикувана: 27.08.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 941
Коментари: 0
На 26 август, събота, Световният евангелски алианс със съдействието на ОЕЦ организира и проведе Global Integrity Conference  (Глобална конференция за почтеност/интегритет) в България. Темата на конференцията беше "Основната християнска идентичност".
 
Домакин на значимото събитие беше Евангелска петдесятна църква, Подуяне, София.
 
На форума присъстваха изявени личности в областта на словото, правото, политиката, социологията, както и духовници, загрижени да коментират тази толкова важна и вечно актуална тема. Заявилите предварително участие можеха да се включат и да наблюдават събитието онлайн посредством платформата Зуум, като участници от над 25 държави се включиха на живо в събитието..
 
В свят на глобализъм, чиито християнски ценности залязват, вярата често е просто номинална, а културата се променя с часове, под натиска на социални групи и граждански движения, които искат да налагат своя морал в обществото, подобна конференция се провежда точно навреме.
 
Представянето на гостите и откриването на форума беше поверено на домакина на събитието п-р Румен Борджиев, председател на Български евангелски алианс и председател на Съюза на евангелските петдесятни църкви в България. Той обяви началото на срещата, започвайки с кратка молитва и послание, които настроиха участниците за предстоящата тема. П-р Борджиев напомни, че почтеността е в основата на християнския характер, ако личността е избрала да следва Христос и Неговия пример в слово, дело и всекидневен живот.
 
Веднага след него кратко послание към присъстващите отправи п-р Николай Неделчев, посланик на Световния евангелски алианс. Николай Неделчев е председател на Мрежа за мир и помирение и член на изпълнителния екип на Глобалната мрежа за почтеност. Като дългогодишен пастир и духовен служител на национално, международно и световно ниво, Неделчев има широк поглед и много опит, които с готовност споделя с младото поколение църковни работници в България, обогатявайки техните познания и социална ангажираност.
 
Първата лекция от конференцията беше посветена на личния аспект от темата и беше озаглавена „Почтеността започва с мен“. Тя беше представена от д-р Манфред Кол, посланик на Overseas Council International, организация, която подпомага теологичните институции, предимно в незападния свят. Д-р Кол живее в Нова Скотия, Канада и е сътрудник на мрежата за почтеност и борба с корупцията за Световния евангелски алианс, а също и президент на организацията Re-Forma.
 
След него върху аспекта за почтеността в църквата коментира и епископ Ефраим Тендеро, генерален секретар на Световния евангелски алианс. Понастоящем той служи като изпълнителен директор на Galilean Movement, както и като съпредседател на Мрежата по проблемите на интегритета и борбата с корупцията на движението в Лозана – Глобалната мрежа за интегритет.
 
Следващата интересна лекция за това как да поддържаме интегритета в действие включваше личен поглед по темата на експерт от Индия. Д-р Джойсия Торат е служител по проекти и политики на Църковната организация за социални дейности. В момента тя служи като съпредседател на Консултативната група по застъпничество и е бивш председател на Инициативата за развитие на капацитета на Act Alliance, Женева.
 
Сутрешните лекции бяха коментирани в дискусия и споделяне, водени от епископ Ефраим Тендеро, в които всеки от присъстващите можеше да сподели своя личен опит по наболели въпроси.
 
Особено важният аспект „Почтеност на работното място“ бе анализиран от адв. Грета Ганева, член на Софийска адвокатска колегия и преподавател по публична администрация в областта на правото, процедурите и практиката. Тя е и секретар на Обединените евангелски църкви в България и член на УС на Националния съвет на религиозните общности в България, както и член на Асоциацията на свободните адвокати.
 
За своя опит като бизнесмен говори и канадецът Колин Милър, а почтеността в обществото и по-специално нейните глобални аспекти обсъди д-р Йоханес Раймър, директор за обществена ангажираност на Световния евангелски алианс. Той е професор по мисионерски изследвания и междукултурна теология в Университета за приложни изкуства Еверсбах в Германия и Университета на Южна Африка. Д-р Раймър ръководи мрежата за мир и помирение на Световния евангелски алианс от 2016 г. и е написал множество публикации за интегралната мисия и мира.
 
Последната лекция бе поверена на д-р Теодора Йовчева, любим политолог на съвременните български медии. Тя беше избрала да коментира темата в национален план, предоставяйки анализ на почтеността в обществото и по-специално нейните български аспекти. Д-р Теодора Йовчева е постдокторант в Софийския университет и български кореспондент на Europe Elects.
 
Следобедните лекции също бяха последвани от дискусия, водена от епископ Ефраим Тендеро, който направи и синтез на конференцията. Той изрази благодарност на организаторите за възможността форумът да бъде проведен в България.
 
На снимката по-горе: епископ Ефраим Тендеро отправя послание към участниците в конференцията.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg