Неделя, 28.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Израел преразглежда решението си относно визите на евангелски служители след реакции на християнски организации

Main Pic
Публикувана: 28.08.2023
Автор: А. Кумар
Прочетена: 1562
Коментари: 0
Израел преразглежда своята визова политика за евангелски християнски организации, включително Международното християнско посолство в Ерусалим, след години на ограничения. Това се случва след реакциите относно отказите за визи за евангелски духовници и на фона на нарастващото напрежение между религиозните общности в страната.
 
Израелските власти водят преговори за установяване на нови визови процедури за постоянен персонал на християнски организации като ICEJ, Bridges for Peace и Christians United for Israel, съобщи Al-Monitor, позовавайки се на говорител на Израелската служба за населението и имиграцията.
 
Основан през 1980 г., ICEJ има малък постоянен персонал от 40 души в Ерусалим и участва в различни благотворителни проекти и проекти за изграждане на устойчивост в Израел.
 
Въпреки това организацията се сблъска с трудности при получаването на визи за служители след избухването на COVID-19 през 2020 г.
 
При правителството на премиера Бенямин Нетаняху израелските власти също престанаха да издават визи за духовници за групата, тъй като израелското министерство на вътрешните работи наскоро заяви, че ICEJ не отговаря на критериите, за да бъде считана за религиозна организация.
 
„Бавно сме изтласкани от израелското вътрешно министерство“, каза Дейвид Парсънс, вицепрезидент на групата, пред Haaretz.
 
П-р Джери Пилай, генерален секретар на Световния съвет на църквите, каза в изявление тази седмица, че забраняването на богослужения и ограниченията върху християнския живот в Израел са неприемливи.
 
„Световният съвет на църквите призовава правителството на Израел да позволи свободното протичане на християнските богослужения и обществени събития и да защити правата на религиозна свобода за всички хора“, каза Пилай.
 
Други евангелски организации също се сблъскаха с визови затруднения, оставяйки защитниците озадачени предвид исторически силните отношения с десните правителства на Израел.
 
Християните съставляват около 2% от населението на Израел, като 75,8% са арабски християни, според доклад на Централното статистическо бюро.
 
Christian Post

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg