Събота, 30.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и тъй живеем ли, умираме ли, Господни сме." Римляни 14:8

OnLine
RSS Facebook Twitter

Креативният търси небе

Main Pic
Публикувана: 31.08.2023
Автор: Таня Самоковлиева
Прочетена: 326
Коментари: 0
Признавам си, че много ме дразнеше някога тази небългарска дума - креативност. Като филолог имам особена ревност към родния език. Умишлено  измитах модерните чуждици от стаята на езика си. По-късно осъзнах ползата от тяхното разбиране. Когато между десетките преводи на една и съща фраза ти светне онова точно значение за конкретния случай, което носи чуждицата. Днес вече съм престанала да неглижирам новия поток мъдрост на заемките. Напротив, стръвно задълбавам в корените и търся единството и многообразието  на логоса, които затварят пъзела.
 
Оказва се, че креативността е много неща в едно: въображение, творчество, умение да свързваш, мъдрост, отклоняване от общоприетото, изобретение, оригиналност... Френското creation е "създаване", а английското creativity -"творчество".  Не  е талант, а способност. "Способност да се погледне на познатото по нов начин" -така поне пише в речника. 
 
Гледам звездното небе и говоря по телефона с мъжа ми, застъпил нощна смяна. Вижда ли това, което аз виждам високо над блока? И си спомняме за това същото небе  над покрива на планинския санаториум: обсипано бе до краен предел с ярки светулки. Разказвам му за същото небе от детството ми, легнала върху сламата в градината на вуйчо лете. Спомням си звездната феерия през телескопа на  Смолянската обсерватория. Наблюдавам  го от балкона и сега през завеса от смог. Знам, че го има това зведно небе и зад гъстата мъгла на нощните летни изпарения. То си е там и в бурята преди няколко дни. Там си е винаги звездното небе с целия порядък от светила и транзита на самолети и сателити. Дори когато не мога да го видя през дъждовните дни на есента. То е едно и също, но различно ми се разкрива от моите  позиции на време, място и емоция.
 
Обичам изгревите и залезите. Особено залезите. Бог рисува всеки ден нови пейзажи на същото небе. И на нощния звезден небосвод рисува. Всеки ден и нощ нови мащабни платна.Тегли нишката на погледа ни нагоре. Загатва, подбутва мислите ни, надява се да Го видим и чуем.
 
Креативен е Бог. Творящ безспир е Създателят ни. В нас е вложил същото. Така Му се иска да гледаме на всяко нещо от много и различни ъгли. Да не сме праволинейни, тесногръди и затворени в шаблона на матрицата.Да го изучаваме, преоткриваме и възхищаваме. Да, дарил ни е с въображение. Пришпорва го, за да ни  научи да изработваме тази способност да виждаме по нов начин всичко! Да не го приемаме за непроменима даденост и да го ценим. Всеки ден по по-различен и нов начин! Да уловим и  се прилепим към мъдростта, с която е  творил. И да правим същото.
 
Да, дърво е направил да има. Но аз мога да  направя от него мебели, хартия, храна, подслон, топлина, оръжие, картина, лекарство... Вложил е в човека желанието Си  да доразвиваме започнатото от Него. Да го дорисуваме, доизказваме, доукрасяваме, пригаждаме, използваме, любуваме... Първо във въображението си и после в мечтите. Вложил е в ума и сърцето ни милиарди вътрешни очи, с които да се възторгваме от звездното небе. Онова над главите ни и онова в духа ни. Защото каквото е горе, това е и долу - писано е!
 
Господи, помогни ни да строшаваме с Твоето слово всяка стена и преграда, закриваща небето в нас! Да счупваме всеки шаблон на възприемане на света! Да сринваме всяко неглижирано високомерно отношение към родилия се нов ден! Да се опияняваме от богатството на възможности за възприемане на събития, хора и процеси по нов начин! Да осъзнаем, че ни оставяш всеки миг огромна свободна ниша, в която да се изливаме като творци по Твой образ и подобие! И всеки ден очакваш нашето радостно включване в живия живот! Нашето "Уау!" когато надзърнем от нов ъгъл във вселената Ти. Нашето смирено замиране пред фойерверка на Твоята промисъл да сме Твои съработници! Моля Те, учи ни да сме ненаситни да Те откриваме във всичко и всеки! Дръж ни в будност за нашата крехкост и сила! Дай ни да усетим любовта, с която си покрил земята и нас!
 
Дай ни способността да сме  благодарни! Тя ще ни пази от заблудите за даденост. Ще разгаря огъня да живеем живот, пълен с откривателство, труд и раздаване. Ще разтваря моретата, за да преминат бликналите идеи. Ще осветява пътя, за да излезем от тунела. Ше отключи в нас потенциала, който като "бездна ще призовава бездната на Твоята мъдрост и любов". Ще тренира силите ни в битки, от които да  ставаме все по-смели и по-прозорливи. Ще внася цвят, аромат и мащаб в новите пътища. Ще ни изпълва с вълнението на пионери, свалящи небето на земята. Ще ни прави щастливи, че сме създатели и творци на нещо, вложено от Теб. За да се случи нещо ново! За да бъдем Твоята осъществена мечта тук на земята!
 
Езекиил 36:26: "Ще ви дам ново сърце  и нов дух ще вложа вътре във вас"
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg