Петък, 23.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"Извикай към Мен и ще ти отговоря, и ще ти покажа велики и тайни неща, които не знаеш." Исая 33:3

OnLine
RSS Facebook Twitter

За всеки

Main Pic
Публикувана: 20.09.2023
Автор: Тим Келър
Прочетена: 746
Коментари: 0
„Към вас, човеци, викам, и гласът ми е към човешките чада. Вие, глупави, разберете благоразумие, и вие, безумни, придобивайте разумно сърце.”
                                                                                                                        (Притчи 8:4-5)
 
Притчи 8 глава представлява забележителна защита за оромното значение на богоугодната мъдрост. Истинската мъдрост призовава всички хора (ст. 4), дори към глупавите – тези, които са изключително наивни и неразбиращи (ст. 5). Никой не трябва да остане глупак завинаги.
 
Вероятно най-голямото насърчение в този пасаж лесно може да бъде пропуснато. Мъдростта буквално ни търси. Притчи 8 глава описва Мъдростта като действителна личност „така че собственото ни търсене, колкото и искрено да е то…е един отговор, а не несигурно прикючение.”
 
Коя е тази личност? Новият завет ни я открива като Самият Исус Христос, „Божията сила и Божията мъдрост” (1 Кор. 1:24). Гръцките философи вярвали, че зад вселената съществува един космически принцип, Логосът, който единствено образованите и културни хора можели да открият. Но евангелието според Йоан открива, че Логосът зад вселената е Исус – една космическа личност – Който може да бъде познат и обикнат. В края на краищата основният начин да станем мъдри е да имаме лични взаимоотношения с Него, да насочим сърцата си към Него. Всеки може да направи това без значение от своя статус и образование.
 
Как можеш да направиш отношенията си с Исус по-малко формални и по-лични?
 
Молитва:
Господи, благодаря Ти, че си Бог на всички хора. Твоята мъдрост не е само за мистиците и философите. Тя е за всеки, който може да вярва в Исус Христос.
 
Благодаря Ти, Боже, че си укрил тези неща от мъдрите и учените, но си ги разкрил на младенците” (Матей 11:25).
Амин.    
 
Превод: Радостин Марчев
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg