Събота, 30.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и тъй живеем ли, умираме ли, Господни сме." Римляни 14:8

OnLine
RSS Facebook Twitter

Творчески форум събра писатели от близо и далеч

Main Pic
Публикувана: 18.09.2023
Автор: Влади Райчинов
Прочетена: 781
Коментари: 0
Водено от убеждението, че писането трябва да се култивира и насърчава, през 14-16 септември 2023 г. европейското подразделение на Media Associates International (MAI) организира Балкански форум за писатели. Събитието се проведе в уютния конферентен център на Мисия Възможност „Дом Добромирка“. 
 
Макар да бе замислен като „балкански“, форумът беше посетен от писатели, поети, журналисти, преводачи, музиканти и издатели от различни страни на Стария континент. Предназначението му бе да осигури среда за изследване на различни аспекти от обучението и литературното творчество, както и да създаде платформа за топли връзки между християни, които са наясно с важната роля на писмената комуникация в днешния свят.
 
Балканският форум на MAI-Europe привлече над тридесет участници от България, Албания, Словения, Италия, Чехия, Великобритания, Русия и Филипините. Поради обективно възпрепятстване не съумяха да дойдат заявили присъствие творци от Северна Македония, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Хърватска и Белгия. Темите на събитието включваха: „Твоята идентичност като писател, готов да служи на Господа“, „Как да развехтошаваш бюрото си и душата си“, „Как да разказваш Благата вест със свой собствен глас“, „Писането е самотно занимание“ и „Да говорим на езика на следващото поколение“. 
 
Сред лекторите на събитието бяха Рамон Роха (директор по развиването на издателска дейност към MAI и управител на една от най-големите издателски къщи във Филипините), Джанет Уилсън (член на борда на MAI-Europe, издател и автор на детска литература във Великобритания), Анна Широченская (вицепрезидент на MAI-Europe, писател, радио водещ и издател с 25 години опит в Русия). От българска страна говорители бяха Светлана Каролева (Мисия Възможност) и Влади Райчинов (издателство „Начало на мъдростта“). 
 
Основна част от събитието бе представянето на творчеството на всеки участник и възможността за връзки и сътрудничества. Организаторите бяха подготвили изложбена маса, където издатели, преводачи и автори поставиха свои творби. През една от вечерите беше изнесен импровизиран рецитал с музикални и поетически изпълнения на авторски песни, поезия и проза. Работният език на Балканския творчески форум бе английският.  
 
Като организация MAI си е поставила за цел „да откликва на глобалния глад за писмено слово“. Заедно със своите партньори, християнската медийна асоциация се стреми „да подготвя издатели и писатели по цял свят да създават отлично съдържание, което да обогатява Църквата и да оказва благотворно влияние в обществото“.
Европейското подразделение на MAI е основано през 1990 г. и през последните няколко десетилетия провежда и съдейства за организирането на творчески семинари, обучения, дискусионни форуми и издателски конференции в повече от 20 страни в Европа. 
 
В интервю за Evangelical Focus по-рано тази година вицепрезидентът на MAI-Europe Анна Широченская (която понастоящем живее и работи в Испания) постави конкретен акцент върху няколко области от ценностите на организацията: разбирането, че всяка страна изразява своята вяра по характерен начин, който отразява нейната история, манталитет и богослужебни практики; насърчаване на местни общности от християни с творческо призвание; насърчаване на сътрудничеството, обмена на опит и съвместните литературни инициативи. 
 
Писателите християни добре осъзнават своята отговорност във време, когато светските медии изобилстват от повърхностни статии, фалшиви новини, тенденциозни програми и политическа пропаганда. Разбира се, инициативи като „Алеята на книгата“ (подготвено тази година в четири български града от Асоциация „Българска книга“) полагат сериозни усилия да насърчават четенето, да обогатяват общата култура на българите и да вдъхновяват новите поколения да боравят  по-свободно с писменото слово. 
 
На по-дълбоко ниво обаче съвременният човек има нужда от категорични послания за Истината. Повече от всякога днес е необходимо да се създава дълбоко, смислено и въздействащо съдържание, което да сочи към единствената надежда на света: Спасителят Исус Христос. 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg