Събота, 30.09.2023

Вестник Евангелски

Стих на деня"Понеже, ако живеем, за Господа живеем, и ако умираме, за Господа умираме; и тъй живеем ли, умираме ли, Господни сме." Римляни 14:8

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните в Иран заплашени от арести и насилие

Main Pic
Публикувана: 19.09.2023
Автор: Х. Престън
Прочетена: 687
Коментари: 0
Християните в Иран бяха предупредени да не участват в протести, организирани в страната след публикуване на последни данни.
 
Миналата седмица Комисията на САЩ за международна религиозна свобода (USCIRF) публикува своя доклад за състоянието на религиозната свобода в Иран през 2023 г.
 
Гражданските вълнения и протестите срещу правителството започнаха на 16 септември 2022 г. след смъртта в полицейския арест на Махса Жина Амини – млада жена, арестувана за предполагаемо носене на хиджаба си неправилно. Според доклади на очевидци Амини е била жестоко бит от служители на Guidance Patrol, твърдение, което иранските власти отричат.
 
Смъртта на Амини доведе до поредица от протести, като някои жени публично свалиха хиджаба си и подстригаха косите си. Протестите прераснаха в движение, призоваващо за свобода на религията и вярата в страната
 
Съобщава се, че иранските власти са убили най-малко 537 души от началото на протестите.
 
Проучването на USCIF установи, че висши ирански лидери призовават силите за сигурност да „се справят решително“ с протестиращите „без снизхождение“ през първите месеци на протестите.
 
Изтекла правителствена заповед от 21 септември 2022 г. от Генералния щаб на въоръжените сили на Иран до командирите във всички провинции нарежда на силите за сигурност да се „изправят сурово срещу нарушителите“.
 
Полицейските патрули за прилагане на законите за задължителното носене на хиджаб стартираха през юли 2023 г.
 
USCIRF казва, че в допълнение към това „Иран е повдигнал обвинения, които водят до смъртни присъди срещу протестиращи, отстояващи свободата на религията или убежденията, и е извършил множество екзекуции на протестиращи“.
 
Десетки хиляди иранци бяха арестувани във връзка с протестите, включително голям брой религиозни малцинства, „умишлено от правителството на Иран“ според USCIRF.
 
Смята се, че в Иран има около 800 000 християни на 89 милиона население.
 
Комисарят на USCIRF Сузи Гелман споделя следното пред CBN: „Християните съобщават, че са подложени на натиск от страна на правителството да не участват в протестите. Ако го направят, биват арестувани." Има и съобщения за жени от религиозни малцинства, подложени на сексуално насилие в затвора.
 
Църковните служби на родния език фарси са забранени в Иран, а преподаването от Библията и споделянето на християнската вяра също е незаконно. Християните, които нарушават тези закони, рискуват да бъдат арестувани и наказани.
 
През ноември 2021 г. Върховният съд постанови, че християните, които посещават домашни църкви, не могат да се считат за заплаха за националната сигурност или врагове на държавата, но арести продължават да се извършват.
 
Благотворителната организация за религиозна свобода Release International призовава иранските власти да осигурят религиозна свобода за всички свои граждани.
 
Главният изпълнителен директор Пейл Робинсън казва: „Окуражени сме, че Върховният съд започна да признава, че християните не могат да се считат за врагове на държавата и не трябва да бъдат криминализирани. Това послание все още не е достигнало до правителството в Иран и до онези, които продължават да преследват и арестуват християни.“
 
USCIRF препоръча на Държавния департамент на САЩ да представя Иран като особено опасна страна (CPC) заради системните, продължаващи и груби нарушения на религиозните свободи.
 
Premier Christian News
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg