Петък, 23.02.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня"Извикай към Мен и ще ти отговоря, и ще ти покажа велики и тайни неща, които не знаеш." Исая 33:3

OnLine
RSS Facebook Twitter

В молитва за страдащите християни в Нагорни Карабах

Main Pic
Публикувана: 19.09.2023
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1003
Коментари: 0
Азербайджан заяви във вторник, 19 септември, че въоръжените му сили са започнали "местни антитерористични дейности" в района на Нагорни Карабах, за да възстановят конституционния ред чрез разоръжаване и принудително изтегляне на арменските военни формирования там, предава Ройтерс. 
 
Арменските канали в медията "Телеграм" съобщават за ранени цивилни, в това число и деца.
 
На 9 септември, властите в Нагорни Карабах, известен на местно ниво като Арцах, бяха принудени под заплаха от гладна смърт да постигнат споразумение с азербайджанския режим. Азербайджан блокира коридора Лачин, който регионът Арцах използва за внос на основни храни и медицински консумативи от Армения, от 22 декември 2022 г. Коридорът Лачин е единственият път на Арцах към Армения.
 
До декември миналата година Арцах, де факто независим регион на етнически християни арменци в рамкитe на Азербайджан, получаваше по-голямата част от стоките си от Армения по маршрута на коридора Лачин и не позволяваше помощ да идва от Азербайджан.
 
Съгласно новото споразумение Арцах е принуден да позволи на стоките от първа необходимост да влязат през Международния комитет на Червения кръст през нацията на Азербайджан по маршрут, наречен Агдамски път за първи път от повече от 30 години, вместо да получава основните си стоки директно от Армения. В замяна Азербайджан се съгласи да вдигне частично блокадата си на коридора Лачин с потенциал за арменско преминаване. Към 13 септември обаче The Armenian Weekly съобщи, че Лачинският коридор остава затворен.
 
 Във вторник, 12 септември, първите пратки пристигнаха в Степанакерт, столицата на Арцах, носейки храна, одеяла и други неща от първа необходимост на нуждаещите се арменци.
 
Гражданите на Арцах отдавна се съпротивляваха на хода да се позволи на помощта да идва през или от Азербайджан, тъй като се възприема като отказ от тяхната автономия и по този начин независимост на Азербайджан.
 
Продължаващата блокада на коридора от азербайджанските сили, които са подкрепени от Турция, на практика прекъсна критичните доставки за местното население на Арцах и доведе до медицинска и хуманитарна криза. В допълнение към предотвратяването на доставката на храна и медицински доставки в района на Арцах, азербайджанските сили периодично затваряха газопровода, който отива в Арцах, което засегна линейките и медицинските услуги, тъй като бензинът трябва да бъде ограничен, както и услугите за отопление.
 
Докато неотдавнашното споразумение позволява така необходимите доставки да достигнат до гладуващите арменци, тази криза, за съжаление, далеч не е приключила. Жестокото отношение към гражданите на Арцах остана до голяма степен незабелязано от световното население. Продължават да се съобщават сведения за глад, спонтанни аборти поради липса на медицинска помощ и данни, които показват, че 95% от населението на Арцах страда от недохранване.
 
В крайна сметка Азербайджан е обвинен в причиняване на потенциален геноцид на християнското арменско население в Арцах чрез глад и нечовешко отношение.
 
Настоящата криза в региона е пряк резултат от нападението на Азербайджан над Арцах и беше осъдена от бившия главен прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено Окампо и различни законодатели от Съединените щати. Окампо заяви през август, че действията на Азербайджан се равняват на геноцид, а конгресменът Крис Смит (R-NJ) заяви в прессъобщение през септември, че ситуацията е изключително спешна и администрацията на Байдън трябва да се изправи лице в лице. Освен това, сенатор Боб Менендес (D-NJ) говори в Сената във вторник, заявявайки, че Азербайджан участва в отвратителния акт на етническо прочистване на арменското население на Арцах.
 
Азербайджан и Арцах имат дълга история на конфликти. Напрежението между двата региона кипи от десетилетия.
 
На 27 септември 2020 г. избухна война между Арцах и Азербайджан, след като азербайджанските сили започнаха военен удар срещу Арцах. Войната продължава 44 дни и завършва с победа на Азербайджан.
 
Наближавайки третата годишнина от началото на конфликта, Азербайджан продължава да сее раздори в региона, като използва жестоко и брутално отношение към гражданите на Арцах и отново започва терористични действия.
 
ICC застава зад Арцах в осъждането на действията на Азербайджан и моли нашата глобална християнска общност за молитва за нашите братя и сестри, които страдат от това нечувано насилие.
 
International Christian Concern
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg